Филтрите на климатиците са съществен компонент, който често бива пренебрегнат от потребителите. Благодарение на тях можем да се радваме на чист въздух и по-голям комфорт - те защитават системата и дома ни от вредни частици и замърсители.

 

В тази статия ще разгледаме какво представляват филтрите и какво е важно да знаете за тях.

 

Какво представлява филтъра на климатика?

Основната функция на въздушните филтри е да филтрират въздуха и да не позволяват на вредните частици и алергени да навлязат обратно в помещението. Затова тези елементи имат ключово значение не само за самата система, но и за здравето на потребителите.

 

Филтрите обикновено се състоят от мрежеста структура, през която преминава въздуха и която е достатъчно фина, че събира прахови частици и други замърсители. Най-често са изработени от нишки от фибростъкло, които са прикрепени върху рамка. Също така могат да се състоят от фина хартия или плат, прикрепен към дървена рамка.

 

С какво са полезни въздушните филтри?

Филтрите могат да ни предпазят от следните замърсители:

● Полен

● Мухъл

● Замърсители, съдържащи се във външния въздух

● Прах

● Козина от домашни любимци

● Мъртва кожа или пърхот

 

Освен че ни предпазват от замърсители, филтрите правят въздуха по-чист - това е от съществено значение за всички обитатели, особено за тези, които са чувствителни към качеството на въздуха, имат алергии, астма или други респираторни заболявания.

 

Защо да почистваме въздушните филтри?

Редовното почистване на филтрите е полезно за ефективната работа на цялата система, за здравето на всички обитатели на помещението, както и за разхода на енергия.

 

Ефективност на климатика

Ако не почиствате достатъчно често филтрите на климатика, с времето по тях започва да се натрупват замърсявания. Това намалява обема на въздуха, който може да премине през филтъра. Така системата Ви ще трябва да работи повече, за да постигне настройките, които сте задали.

 

Разход на енергия

Това не само ще доведе до изтощаване и по-бързо износване на системата, но и до по-висок разход на енергия (възможно е сметките Ви за ток да се увеличат с до 15%).

 

Качество на въздуха

Освен че няма да може да пречисти достатъчно ефективно преминаващия въздух, замърсеният филтър може повторно да внесе в помещението част от вредните частици, които са се натрупали по него. Така въздухът може да стане дори още по-мръсен.

 

Ето защо е изключително важно да почиствате филтрите на климатика си редовно. Но какво означава редовно?

 

Колко често трябва да почиствате въздушния си филтър?

Препоръчителната честота на смяна или почистване на въздушния филтър може да варира, тъй като това зависи от няколко фактора като:

● големина и вид на помещението

● качество на въздуха

● домашни любимци

● населеност на района

● вид на филтъра

 

Най-добре е да почиствате филтрите на всеки 2-3 седмици и да ги подменяте с нови на всеки 3-4 месеца.

 

Съвет при избор на климатик

Ако избирате нов климатик, препоръчваме да разгледате моделите с интелигентен контролер, който може да Ви уведомява за състоянието на филтрите и системата. Така ще знаете точно кога да направите почистването.

 

Как да почистим филтрите на климатика?

Ще Ви дадем няколко основни стъпки за почистване на стенен климатик, които в много случаи са приложими и за други видове климатични системи.

 

● Уверете се, че сте изключили климатичната система.

● Отворете внимателно предния панел на климатика.

● Намерете филтрите и внимателно ги извадете.

● С мека четка или прахосмукачка премахнете видимите прахови частици и замърсители.

● Потопете филтрите в леген с вода със стайна температура.

● Избягвайте използването на силни препарати.

● След като измиете филтрите, ги оставете да изсъхнат на сянка и на въздух.

● Преди да ги поставите обратно в системата, се уверете, че са напълно сухи.

● Поставете филтъра с маркировката “FRONT”, обърната напред и затворете предния панел.

● Може да включите климатика и да зададете желаните настройки.

 

Ако все още не сте закупили климатик или искате да подмените стария си уред с нов, по-ефективен, разгледайте предложенията на Fuji Electric. На сайта ни ще намерите най-новите продукти на марката, които могат да Ви предоставят отлична климатизация и висока степен на комфорт.