В кои случаи може вътрешното или външното тяло на климатика да прокапе?

Представете си следния сценарий: пускате климатика си и забелязвате теч на вода. В тази статия ще засегнем въпросите на какво се дължи течащaта вода от климатика, дали това е опасно за Вас и до колко този проблем търпи отлагане.

Ще разглеждаме възможните причини и решения, за да Ви улесним максимално при отстраняването на проблемите. Важно е да се отбележи, че един и същ проблем може да бъде причинен от редица неща, така че най-важното е да откриете точната причина.

Проблеми и решения при теч на вода от климатика

Проблем 1: Теч на конденз от вътрешното тяло на климатика

Най-често срещаната причина за това е запушена дренажна тръба на климатика, в която може да се е натрупала мръсотия. Поради това водата, която трябва да се оттече, се връща обратно към вътрешното тяло на климатика.

Ако забележите това, първото нещо, което трябва да направите, е да изключите климатика си. Течащата вода може да повреди както уреда, така и дома Ви. Можете да се опитате да отпушите дренажната линия, като премахнете заседналата в нея мръсотия. В случай че след това проблемът продължава, има вероятност дренажната ваничка да е ръждясала или кондензната помпа да е повредена. Най-добре е да потърсите помощта на специалист по климатична техника, който да открие точния проблем и да го разреши.

Проблем 2: Тече вода от външното тяло на климатика

В някои случаи точно под кондензатора започва да се събира вода. Това е нормално да се случва в горещите и студените дни. Ако обаче забележите, че се случва постоянно, има вероятност да е свързано с някакъв проблем.

Причината може да е повредени или замърсени въздушни филтри. Друга причина може да е запушена дренажна линия или повреден кондензен съд. Всички тези елементи трябва да бъдат сменени и почистени. Ако не знаете как да се справите, специалистите по климатична техника ще извършат необходимото.

Проблем 3: Климатикът ми пропуска вода, когато е изключен

Една от причините за този проблем е ниско ниво на хладилния агент. Освен това е възможно въздушният филтър да е замърсен, а също така не е изключено и кондензната вана да е повредена или дренажната тръба да е запушена. 

Ако климатикът пропуска вода, дори когато е изключен, опитайте се да почистите филтъра и да видите дали това ще помогне. Ако проблемът продължава, оставете уреда изключен и потърсете професионална помощ.

Опасно ли е изтичането на вода от климатика?

Обикновено, когато хората забележат проблем от този сорт, изпадат в паника. Не се тревожете, в безопасност сте. Това, което трябва да разберете е, че е необходимо да поправите повредата възможно най-скоро.

Единственият вариант, който наистина е опасен, е климатикът да изпуска течност, тъй като това може да е хладилен агент, който в последствие се изпарява във формата на газ. Хладилният агент съдържа токсични вещества, които са вредни за човека и околната среда. Затова при съмнение за изтичащ фреон, незабавно потърсете помощ от специалист.

Как да разбера дали от моя климатик изтича хладилен агент?

Има няколко признаци, по които можете да разберете, че от климатика Ви изтича вода или хладилен агент. Ето кои са те:

  • Сметката за електроенергия е необичайно висока
  • Климатикът духа студено в режим отопление или обратното
  • Отнема твърде много време на уреда за постигане на зададената температура
  • По медните линии или изпарителните намотки се събира лед

Тъй като това са само признаци, които не е изключено да индикират и други повреди в климатичната система, ако забележите някой от тях, потърсете помощта на професионалист, който ще локализира повредата и ще я отстрани.

Какво може да причини на човека изтичането на хладилен агент? 

Когато този газ се освобождава във въздуха и го дишате, е възможно да усетите, че имате затруднено дишане, главоболие, гадене, раздразнения на кожата или очите. В следствие на тези симптоми, състоянието може да стане по-сериозно, като проблеми със сърдечния ритъм, припадъци и други здравословни проблеми. В случай, че сте били изложени на въздействието на хладилен агент, свържете се с лекар, който да Ви прегледа и предпише необходимото лечение.

Можем ли да използваме климатика, когато има изтичане на вода?

Климатикът Ви вероятно ще може да продължи да работи, дори при наличието на изтичане на вода, тъй като в началото на проблема не всички части ще бъдат засегнати. Въпреки това Ви съветваме да изключите уреда и да се опитате да установите дали това е вода или хладилен агент и да потърсите фирма за поддръжка на климатици.

Така ще сте сигурни, че проблемът ще бъде открит и разрешен по възможно най-добрия начин. 

За още полезни съвети, свързани с поддръжката и работата на климатичните системи, следете блога ни. На сайта ни можете да разгледате едни от най-добрите климатици на пазара – тези на Fuji Electric и да намерите информация за дистрибуторите, от които можете да ги закупите. Не се колебайте да се свържете с нашия екип при нужда от консултация.