Защо климатикът се изключва сам?

Какво да направите, ако климатикът се включва и изключва многократно?

 

 

Когато става дума за кратък цикъл при климатиците, това обикновено означава, че уредът се самоизключва преждевременно и след това, не след дълго, се включва отново. Ако и при Вашето устройство забележите подобни признаци, това може да е поради замърсени или повредени части, механични или електрически проблеми.

 

Защо честото самоизключване на климатика е вредно?

Ако климатичната Ви система се включва и изключва твърде често, тя ще изразходва повече електроенергия, за да се задейства отново и отново. Така частите се износват много по-бързо и много скоро може да се наложи да бъде извършен сериозен ремонт. Честите ремонти и допълнителната енергия, която изразходва уредът, ще Ви струват скъпо.

 

Освен всичко това Вие няма да се насладите на качествена климатизация, а постоянното включване и изключване може да Ви действа обезпокоително и дори да наруши съня Ви.

 

11 причини, поради които климатикът продължава да се включва и изключва, и как да ги отстраните

 

1. Проблем с термостата

Задачата на термостатът е да отчита стайната температура и да дава сигнал на климатика колко усилено да работи. Има вероятност този елемент да е с изтощени батерии или електрическата му връзка да прекъсва. Ако забележите, че екранът на термостата е празен или избледнял, сменете батериите и проверете връзката му.

 

2. Неподходящо разположение на термостата

Ако термостатът е поставен на неподходящо място, той може да отчита погрешно температурата в помещението и поради това да подава и неподходящи сигнали на климатика.

 

Ето в кои случаи може термостатът да отчита грешно стайната температура:

  • Ако е близо до прозорец.
  • В случаите, когато е близо до по-топло помещение или уреди, които излъчват топлина.
  • Под вентилационните отвори, където има директен въздушен поток.

 

За да решите този проблем, трябва да преместите термостата си на по-централно място.

 

 

3. Замърсен въздушен филтър

Това е най-честата причина да имаме проблем с климатика, тъй като запушеният филтър не позволява на въздушния поток да преминава свободно. Това може да доведе и до къси работни цикли. Ето защо трябва редовно да проверявате и сменяте или почиствате филтрите на климатика.

 

4. Замърсени кондензаторни намотки

Кондензаторните намотки се намират във външното тяло на климатика и отделят топлината от вътрешността на дома Ви. Тяхното разположение е причина, често собствениците на домакинства да забравят да ги проверяват и почистват. Ако тези компоненти на климатика са прекалено замърсени, той ще прегрее и в дадем момент може да започне да се самоизключва. Затова проверявайте редовно дали намотките имат нужда от почистване и насрочете час за професионална профилактика на климатика.

 

5. Прекалено голям климатик

Ако сте закупили климатик, който е прекалено голям за жилището Ви, той може да започне да се самоизключва от самото начало. Тъй като уредът много бързо ще охлажда или отоплява помещението, ще се изключва твърде често. Всичко това ще намали живота на климатика, ще доведе до по-високи сметки за електроенергия и до дискомфорт при използването.

 

Не си заслужава да минавате през всичко това, нали? Винаги проверявайте дали климатикът Ви е правилно оразмерен. Ако вече сте закупили прекалено голям уред, съветваме Ви да го замените с нов. Но преди това се консултирайте с професионален техник.

 

6. Теч на хладилен агент

Хладилният агент е течност, която циркулира през затворена система и поради тази причина изтичането му не е нещо нормално. Ако имате теч на фреон, това означавам че има малки дупки, през които изтича.

Ниският хладилен агент е много опасен, тъй като изтичането е вредно за човешкото здраве. Освен това процесите в системата се нарушават, тъй като тя вече не може да абсорбира топлината чрез намотките.

Ниското налягане, причинено на изтичането на фреона, ще доведе до повреда на компресора и изключването на системата. Когато компресорът се изключи, налягането отново се повишава и уредът отново се включва. Възможно е това да доведе до невъзстановими повреди.

Ако подозирате, че имате изтичащ фреон, непременно се свържете с местна фирма за ОВК, за да открие и отстрани теча.

 

7. Повреда на компресора

Когато компресорът е претоварен, започва да работи неефективно и това може да доведе до краткия работен цикъл на климатика. В случай, че забележите, че компресорът се изключва на 2-3 минути - най-вероятно прегрява.

Това е важен компонент от климатичната система, чиито ремонт може да е твърде скъп или дори невъзможен, и да се наложи да закупите нов климатик. Затова, ако подозирате, че компресорът прегрява, възможно най-скоро се свържете с фирма за ремонт на климатици.

 

8. Замръзнали изпарителни серпентини

Замръзването на изпарителните серпентини най-често се случва, когато системата е замърсена или има изтичане на хладилен агент. Обикновено това, което се случва при замръзване на намотките е, че уредът се самоизключва и след разтапянето на леда, се включва отново.

 

9. Проблеми с електричеството

Може да имате електрически проблем на много места в климатичната система - термостата, електрическите връзки навсякъде в системата или платките. За да установите къде точно е повредата, можете да повикате електротехник.

Ако видите лед по намотките, проверете филтрите. В случай, че са чисти, повикайте специалист, който да измери нивото на хладилен агент.

 

10. Лош кондензатор

Кондензаторът захранва климатика и ако е повреден, това вероятно ще доведе до неочаквано изключване и включване само след няколко секунди.

Свържете се с местна фирма за ремонт на климатици, за да диагностицира и замени кондензатора на климатика, ако това е необходимо.

 

11. Запушена дренажна линия

Ако водата в системата не се оттича правилно, е вероятно поплавъчният превключвател да се задейства и климатикът да се изключи. В случай, че нямате проблем с термостата и електричеството, а въздухът не циркулира, проверете дали дренажната линия не е запушена.

 

Както забелязахте краткият цикъл на климатика може да се дължи на много неща, затова, ако не сте сигурни какво се случва, потърсете професионална помощ.

 

Ако се нуждаете от нов климатик, разгледайте климатиците на Fuji Electric на сайта ни. Там ще намерите и информация за дистрибуторите, от които можете да ги закупите. Свържете се с нас, ако имате нужда от професионален съвет.