Какво означават символите на климатика?
Обяснение на символите на климатика.

Не всички символи са добре познати на потребителите на климатици, а понякога това води до объркване и дори до погрешна настройка на уреда. Ключът към правилното и разумно управление на климатичната система е в познаването на нейните възможности и комбинацията от бутони, които да използвате. Звучи много лесно, но всъщност понякога може да не е така.

В този материал ще дадем кратка информация за основните символи - настройки на климатика, които можете да видите на термостата си и какво е тяхното предназначение.

 

Какво означават различните символи на режимите на климатика?
Някои символи са добре познати на повечето потребители, а други не са толкова разпознаваеми. Макар някои хора да смятат че символите могат да бъдат разпознавани интуитивно, оказва се, че не за всички е така. За да разберете по-ясно основните символи, описахме как изглеждат и за какво служат:


Режим на вентилаторa или Fan mode
Този режим в повечето случаи е под формата на перки. Той активира вентилатора на климатика, като това е възможно, дори ако компресорът е изключен.

За какво служи режимът на вентилатора?

  1.   Едно много полезно и важно приложение на режимът Fan е това, че той разпространява равномерно въздуха в стаята и така се избягват горещите или студените петна. Освен това по този начин се раздвижва и въздуха в помещението. Резултатът е по-равномерна температура и по-голям комфорт.
  2.  В случай, че кондензаторните намотки замръзнат, можете да използвате вентилаторът, за да помогнете на климатика ги размрази.
  3. Този режим може да бъде използван и когато нямате нужда от голямо охлаждане. Освен че може да замести режимът Cool,  режимът на вентилатора ще Ви помогне да спестите от сметките си за електроенергия.


Автоматичен режим
Автоматичният режим на климатика активира вентилаторите автоматично, когато климатикът работи в режим охлаждане. Той обикновено е изобразен като следващи се една след друга стрелки, в центъра на иконата може да има и буквата A.

За какво служи автоматичният режим на климатика?
Тази функция помага за поддържането на желаната температура, след като тя бъде достигната от климатика. Тя работи както в режим на охлаждане, така и в режим на отопление.

Благодарение на този режим можете да намалите сметката си за ток. Също така той ще помогне за по-добрата кондензация на течността  в климатика.


Режим на охлаждане
Режимът охлаждане е най-разпознаваемият, но все пак е и най-използваният. Той е означен със символ във формата на снежинка.

Основно той работи, за да Ви доставя необходимия прохладен въздух през топлите месеци.


Режим на отопление
Другият добре познат режим е този за отопление. Той почти винаги се изобразява като слънце и действа абсолютно противоположно на режима охлаждане. Вместо студен въздух - от вътрешното тяло на климатика нахлува топъл въздух.

 

Сух режим
Когато имате проблем с висока влажност, режимът за изсушаванеможе да Ви помогне да го разрешите. Функцията се отразява на дисплея най-често като капка, а може и да има допълнителни диагонални черти, илюстриращи въздушния поток.

Този режим превръща климатика Ви в изсушител и отстранява влагата от въздуха. Той изключва автоматично режимът охлаждане, като през това време работи само вентилаторът.

Нощен режим
Нощният режим на климатика най-често е изобразяван с полумесец и звезди. Той е изключително полезен, тъй като е енергоспестяващ. В зависимост от това дали сте настроили климатика си на отопление или охлаждане, когато активирате Sleep mode, температурата постепенно се повишава или намалява с по един градус в нощните часове. Така уредът ще поддържа комфортна стайна температура, докато спите и ще работи по-икономично.

 

Турбо режим
Турбо режимът на Вашия климатик обикновено е означен с икона с текст “Turbo”. Той се използва, когато имате нужда от бързо затопляне или охлаждане, като през първите 30 минути уредът работи с пълна мощност.

Имайте предвид, че този режим изразходва най-много енергия, тъй като климатикът работи с целия си капацитет.

 

Tих режим на климатика
Тихият режим обикновено е изобразен с икона с човек, който сигнализира за мълчание или с надпис “Low noise”. Когато го използвате, климатикът Ви ще работи във възможно най-безшумния си режим на работа.

Еко режим
Това е още един икономичен режим, който гарантира, че уредът работи по най-енергийно ефективния начин. Това е опция, с която разполага всеки модерен модел климатик. При различните марки може да е обозначен по различен начин, но най-често се изобразява с две листенца или надпис “Eco”.

Съществуват и още много други режими на работа, но това са най-използваните. За да разберете какви са възможностите на Вашия уред, разгледайте упътването му подробно.

Ако решите, че имате нужда от нов климатик, не пропускайте да разгледате моделите на сайта ни. Ще намерите полезна информация за всеки модел на Fuji Electric и ще научите как можете да поръчате избрания от Вас модел. Не се колебайте да се свържете с екипа ни за консултация.