Режим Dry на климатика - какво представлява и кога се използва?

Какво представлява сухият режим на климатика?

 

 

Сухият режим на климатика Ви е една много ефективна функция, която можете да използвате за премахването на влагата от дома или офиса си. Влагата е основна причина за появата на мухъл и плесен в помещенията, а това е не само неприятно, но и вредно за човешкото здраве. Тя може да обостри и дори да отключи алергии в нашия организъм, да затрудни дишането, да предизвика сънливост и усещане за липса на енергия.

 

Dry mode или режимът на изсушаване прави точно това, което посочва името му - той премахва влагата от въздуха. Това може да бъде полезно не само защото се ограничава развитието на мухъл и полени, но и защото ще подобри усещането за комфорт, когато сте в помещението. Високата влага има такова действие върху сетивата ни, че може да не усещаме действителната температура в стаята, в която се намираме.

 

Как работи сухият режим на климатика?

Работата на влагоуловителите и тази на изсушаващия режим на климатика е много сходна. Това, което се случва, когато ги активирате е, че те изпомпват въздуха от стаята и го прекарват през охлаждащите си намотки, като въздуха се кондензира.

 

Има ли разлика между климатика и изсушителя?

Както казахме и двата уреда прекарват изпомпания въздух през охлаждащи намотки, но случващото се след това е различно. При климатика, въздухът се охлажда от намотките, а при влагоуловителя, след кондензацията на въздуха, той се загрява с цел да се повтори процеса.

 

Как режимът за изсушаване помага на работата на климатика?

Високата влажност най-често се забелязва през месеците на усилени валежи. Също така това може да е познат проблем за онези жилища, които са склонни към задържане на влага.

 

Тази влага е вредна не само за Вас, но и за климатика Ви. Мухълът може да се натрупва във вътрешните части на системата и да ги повреди. Освен това, влагата може дотолкова да повлияе на усещането ни, че да се чувстваме сякаш климатикът изобщо не е включен. Повечето хора, когато не усещат, че помещението е достатъчно охладено, обикновено намалят градусите и това се отразява на сметките за ток на края на месеца.

 

Другото, което може да се случи, ако понижите прекалено много градусите е климатикът Ви да замръзне.

 

Освен това, ако уредът Ви работи на прекалено висока скорост твърде дълго време е вероятно частите му да се износят по-бързо, а може и да се стигне до повреда.

 

Изводът: ако имате проблем с влагата, не го отлагайте. Използвайте сухия режим на уреда си, той е там, за да Ви помогне в такива случаи. Също така можете да включите допълнително влагоуловител, който да подпомогне за процеса.

 

Как да активирате режимът Dry на климатика?

Ако търсите символа за Dry mode на климатика, той е обозначен с капка. При някои климатици може да го видите и изписан.

 

Често задавани въпроси, свързани със сухия режим на климатика

 

Може ли едновременно да ползвате Cool mode и Dry mode?

При използване на сух режим, Cool mode се изключва автоматично и вентилаторът забавя хода си на работа. През това време климатикът се превръща в изсушител.

 

Има ли разлика в консумация на енергия в сух режим спрямо режим на охлаждане?

Режимът на охлаждане на климатика изразходва много енергия. И това е настройката, която повечето хора са склонни да използват изключително често през топлите дни.

 

Понякога обаче използването на хладния режим на климатика е не само по-скъпо, но и не може да бъде дотолкова ефективно.

 

Сухият режим на климатика всъщност може да помогне да намалите сметката си за електроенергия.

 

Включването на тази функция не само ще помогне да се намали влажността на въздуха и да се почувствате по-комфортно, но и ще изключи някои функции на климатика, които са причина за по-големия разход на енергия. В същото време сухият режим ще помогне за това да усещате въздуха по-хладен.

 

Подходящо ли е да използвате режимът за изсушаване през зимата?

Както споменахме, при работата в режим Dry климатикът няма този принцип на работа да затопля въздуха, след като го преведе през намотките. Това прави режимът за изсушаване не особено подходящ за използване през зимата. Дори е възможно уредът да се повреди, затова не превключвайте на сухия режим през студените месеци.

 

За още полезни статии следете нашия блог за климатични системи. Посетете и страницата ни, където можете да разгледате моделите на Fuji Electric и да се информирате как можете да се свържете с нашите представители в страната.