Лятото е любим сезон на всички ни, но когато става дума за летните горещини, знаем, че имаме нужда от ефективен метод за справянето с тях. Климатиците са незаменими устройства, които могат да ни помогнат да се чувстваме комфортно и в най-големите жеги. Въпреки това е много важно как ще ги управляваме, за да можем да се радваме на прохладни условия и ниски сметки за електроенергия.

 

Как да пестим от електроенергия при охлаждане с климатик?

 

1. Правилна поддръжка на термостата

Макар новите климатици да са много интелигентни, те могат да се повлияят от топлината. Различни предмети като лампи, телевизори или друга електроника излъчват топлина и наличието им в близост до климатика или термостата може да накарат системата да мисли, че стаята е по-топла, отколкото е в действителност.

 

2. Дръжте климатика си на сянка

Доказано е, че ако външното или вътрешното тяло са на пряка слънчева светлина, това може да окаже влияние на ефективността им. Затова можете да направите така, че тези части от климатика Ви да са на сянка и да предпазите устройството от прегряване.

 

3. Почиствайте филтрите на климатика

Неизправните филтри на климатика могат да допринесат за това системата да работи извънредно. Подмяната и почистването на филтъра е от съществено значение за работата и ефективността на системата.

 

4. Ограничете дейностите, предизвикващи топлина

Ако се замислите, има много дейности, които могат да предизвикат генерирането на допълнителна топлина в дома Ви. Такива дейности са прането, готвенето, дори къпането. Можете да ограничите някои от тях. Другият вариант е да ги вършите в по-късните часове на деня, когато температурите са по-ниски.

 

5. Проверете влажността на въздуха

Има и други фактори, които са отговорни за това какви ще са условията в дома Ви. Например наличието на висока влажност ще допринесе за това да усещате температурата по-висока, отколкото е. За да помогнете на климатика си да работи по-ефективно, може да използвате допълнително влагоуловител в местата с висока влажност. Тези уреди са специално създадени за тази цел.

 

6. Правете редовна профилактика на климатичната система

Подходящата поддръжка на климатика ще Ви помогне не само да се радвате на качествено охлаждане, но и на ниски сметки за електроенергия. Най-добре е да насрочите цялостна профилактика на климатичната система два пъти годишно - преди лятото и преди зимата.

 

7. Използвайте програмируем термостат

Използването на програмируем термостат ще Ви помогне да управлявате климатика си разумно. В случай, че не сте в помещението или отсъствате за няколко часа, можете да настроите системата да работи в икономичен режим.

 

Можете да управлявате термостата си отвсякъде със смартфон и лесно да създавате персонализирани графици за охлаждане, така че да дадете почивка на климатика.

 

8. Подобрете изолацията

Освен че можете да подновите и подобрите изолацията на дома си, може да уплътните местата, където има нужда с уплътнители и спрей пяна.

 

Подменете лентите за защита от атмосферни влияния около вратите и прозорците, ако са повредени.

 

Всички тези съвети ще Ви помогнат да поддържате дома си по-хладен и комфортен и да намалите разходите си за електроенергия през лятото. Същевременно ще улесните работата на климатика и ще удължите експлоатационния му живот.

 

Ако искате да закупите нова климатична система, може да разгледате моделите на Fuji Electric и да получите информация за дистрибуторите ни. Не се колебайте да се свържете с нас, ако имате нужда от консултация.