Защо климатикът работи постоянно?
Какво да направите, ако климатикът Ви работи непрекъснато?

Ако сте по средата на активен сезон и температурите отвън са много ниски или високи, нормално е климатикът Ви да работи повече, за да поддържа зададените му градуси. Ако обаче забележите, че уредът не спира да работи, а разликата между стайната и външната температура не е особено голяма, много е вероятно да има наличен проблем.

В тази статия ще обсъдим как сами да поправите климатика си, който работи непрекъснато и кога е време да повикате професионалист за помощ.

Как да поправите климатик, който работи без да спира?
Една от най-често срещаните причини климатикът да работи непрекъснато е ограниченият въздушен поток. В случай че има нещо, което блокира този поток, то това може да доведе до редица проблеми, включително непрестанна работа на климатика.

1. Почистете замърсения въздушен филтър
Замърсеният филтър ще ограничи навлизането на въздух към климатика. Това може да доведе до по-продължителната работа на пълна мощност на уреда. Причината за това е, че той ще се опита да вкара достатъчно въздух, за да достигне зададената температура.

Ако все още не сте, създайте си навик да проверявате филтъра поне веднъж месечно и го сменяйте, когато е замърсен.

2. Направете проверка на вентилационните отвори
Друга ситуация, при която климатикът Ви ще работи на пълни обороти, за да осигури необходимия въздух е ако вентилационни отвори са запушени. Почистете всеки отвор, за да сте сигурни, че проблемът не се крие там.

Кога да повикате професионалист за помощ?
Ако причината за продължителната работа на климатика не е някоя от горните, то има вероятност да се наложи да се обадите на професионален техник. Нека видим и какви други възможности може да има.

1. Изтичане на хладилен агент
Това е един от основните елементи във всяка климатична система. Това, което хладилният агент прави е да абсорбира топлината в уреда и след това да я пренася извън него през кондензаторното тяло. Благодарение на него, процесите в климатичното тяло се осъществяват нормално. Ако нивото на хладилен агент е ниско, работата на климатика започва да губи своята ефективност.

Нивото на хладилен агент е ниско, когато имате изтичане. В такива случаи със сигурност е необходимо да се обърнете към професионалист, който да измери нивото на фреон, да установи къде е течът, да го премахне и след това да допълни течността до необходимото ниво.

Освен че тази процедура е сложна, трябва да имате предвид и че хладилният агент е вреден за околната среда и за човека. Затова не се опитвайте да извършвате ремонти от този тип сами.

Как да установите дали има теч на хладилен агент в климатика?

Признаци за изтичащ фреон от климатика са:

 1. Съскащ или свистящ звук от климатика;
 2. Линията за хладилния агент е покрита с лед;
 3. Климатикът не може да охлади или отопли помещението;
 4. Имате по-високи сметки за електроенергия.

 

2. Замърсени компоненти
Ако компонентите на Вашия климатик са замърсени, те могат да попречат на ефективната му работа, поради което той работи по-дълго.

Компонентите, които са най-предразположени към замърсяване са:

Кондензаторни намотки
Кондензаторът се намира извън сградата и е податлив на външните влияния, включително и замърсяванията. Ако кондензаторните намотки се замърсят прекалено, това ще възпрепятства хладилния агент да отделя топлина.

Изпарителни серпентини
Изпарителните намотки във вътрешното тяло също могат да бъдат много замърсени и това да затрудни работата на климатика. Почистването на този елемент е най-добре да бъде извършено от професионалист, поради вероятността да го повредите.

Как да разберете дали бобините на климатика са замърсени?
Кондензаторните намотки можете да проверите, като просто видите във външното тяло и установите дали са замърсени.

Тъй като втория елемент се намира във вътрешността на вътрешното тяло, можете да проверите дали не е наличен някой от следните признаци:

 1. Силна миризма на мухъл;
 2. По-високи сметки за електроенергия;
 3. По-топъл въздух, идващ от вентилационните отвори.

 

3. Неправилен размер климатик
Ако климатикът ви е прекалено малък за помещението, което отоплявате или охлаждате, то той ще работи по-продължително време.

Изборът на правилния размер за климатика се осъществява, като се вземе предвид:

 1. Квадратурата;
 2. Броят на хората, живеещи в жилището;
 3. Нивото на изолация на жилището;
 4. Състоянието на въздуховодите на жилището.

 

Как да разберете дали климатикът е с неправилен размер за помещението?
Ако не сте сигурни дали климатикът е с правилен размер, потърсете помощта на професионалист. Все пак има някои признаци за този проблем:

 1. Помещението не се охлажда/ отоплява достатъчно добре;
 2. Високи разходи за ток;
 3. В помещението има горещи и студени зони.

 

Можете да прочетете още полезни статии в нашия блог. Заповядайте на страницата на Fuji Electric, където ще намерите разнообразие от високоефективни интелигентни климатици. Свържете се с екипа ни, ако имате нужда от професионален съвет.