Защо топлообменникът на климатика замръзва?
Причини за образуването на лед върху топлообменника на климатика и как да разрешите този проблем.

Когато температурите навън са прекалено високи или ниски, климатикът може да ни спаси от тези неприятни условия. Може би ще бъдете изненадани, ако научите, че е възможно климатикът Ви изобщо да не се включи, без видима причина. Този проблем може да се дължи на замръзналия топлообменник.

Защо замръзналия топлообменник може да доведе до неработещ климатик?
За да разберете защо климатикът Ви не работи при замръзване на топлообменника, първо е нужно да разберете каква е функцията на тези компоненти.

Всички знаят, че климатичните системи работят с хладилен агент. Компресорът пренася хладилния агент в изпарителната серпентина, където топлината се абсорбира. В случай че топлообменника замръзне, това възпрепятства процеса на абсорбиране на топлината и спира нормалното протичане на хладилния агент.

Ще изброим и какви могат да бъдат причините за замръзването на топлообменника в климатика:

  1. Замърсен въздушен филтър

Основният проблем при замърсените филтри е блокирането на въздушния поток. Блокирането на въздушния поток води до замръзване на изпарителната серпентина.

Ако климатикът Ви не работи, отворете вътрешното тяло и проверете състоянието на филтрите. Ако забележите, че са покрити с прах и мръсотия, извадете ги и ги почистете.

Можете да извършите почистването лесно и бързо сами. Премахнете повърхностната мръсотия. След това в леген с топла вода и сапунен препарат потопете филтрите. Изплакнете добре и внимавайте да не повредите мрежата. След това оставете филтъра да изсъхне на проветриво място.

  1. Блокиран въздушен поток

Блокираният въздушен поток ще ограничи количеството топлина в системата. Ако топлината не е достатъчно, изпарителната серпентина започва да замръзва. Също така при ограничаването на въздушния поток може да се повредят въздуховодите, вентилаторът.

За да се уверите, че нито филтрите, нито вентилационните отвори затрудняват протичането на въздушния поток, можете да проверите сами състоянието им и да ги почистите. Разбира се, винаги можете да потърсите професионална помощ.

  1. Замърсени изпарителни серпентини

Самата изпарителна серпентина може да бъде дотолкова замърсена, че да възпрепятства нормалния топлообмен. При по-малкото количество топлина, серпентината започва да замръзва, тъй като кондензацията се забавя.

Съветваме Ви да потърсите професионален техник, който да провери състоянието на изпарителната серпентина и при необходимост да я почисти.

  1. Ниско ниво на хладилния агент

Когато количеството хладилен агент започне да намалява, това също може да доведе до образуване на лед около замръзналия топлообменник. Тъй като хладилният агент протича в затворена верига, ако количеството му намалява, това означава, че има теч в системата. При такава повреда климатикът започва да работи повече, за да компенсира липсата на фреон. Претоварването на климатичната система може да доведе до замръзване на топлообменника.

Хладилният агент е опасен за околната среда и за здравето на човека, затова Ви съветваме да не се опитвате да разрешавате този проблем сами. Доверете се на техник, който ще измери количеството на хладилен агент и ще открие къде има теч.

  1. Ниска външна температура

Ако климатикът работи в режим охлаждане и външната температура е вече ниска, това може да доведе до образуване на лед върху топлообменника. Обикновено това е по-вероятно да се случи, ако уредът е работил на пълна мощност през нощта.

Причината за това е, че при режим охлаждане, климатикът извлича топъл въздух от външната среда, за да го охлади и съответно този охладен въздух да бъде издухан в помещението. Ако обаче температурата на въздуха е вече ниска, то топлообменника може да замръзне.

Можете да предотвратите този проблем, като използвате климатика си разумно. Ако забележите, че температурата е ниска, не настройвайте термостата на прекалено ниски градуси. Ако през нощта температурата е достатъчно ниска, можете да изключите уреда.

  1. Запушване на дренажната тръба

Когато дренажната тръба се запуши, това може да доведе до образуването на прекалено голямо количество конденз, който да замръзне върху топлообменника. Затова, ако забележите лед по топлообменника или климатикът отказва да работи, проверете състоянието на дренажната тръба. Ако видите, че има прекалено много натрупана мръсотия, почистете я или извикайте професионален техник, който да извършва почистването вместо Вас.

  1. Непочистени серпентини

Изпарителните серпентини също могат да бъдат покрити с прах и мръсотия с времето и това да доведе до ограничаване на въздушния поток. Това ще попречи на правилното движение на топлината и топлообменника ще започне да замръзва. Затова се уверете, че изпарителните серпентини са редовно почиствани.

 

Редовната профилактика е процедура, която може да предпази климатика Ви от повреда и да предотврати замръзването на топлообменника. За да сте спокойни, че уредът Ви е в изправност, не забравяйте да насрочвате час за професионална диагностика на климатика си поне два пъти годишно (ако ползвате климатика си през лятото и зимата).

Ако имате нужда от нов климатик, разгледайте климатиците на Fuji Electric в нашите каталози. Всички модели са доказано ефективни, като разполагат с голям набор от модерни функции. На сайта ни ще намерите и информация за дистрибуторите, от които можете да закупите желания от Вас модел.