Как да поддържате правилно филтрите на климатика си?

Ролята на въздушния филтър в системата за отопление, вентилация и климатизация е от решаващо значение. За съжаление, този компонент от климатичната система често се пренебрегва. Ето защо създадохме този материал, в който ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за различните въздушните филтри на климатика и защо е важно да ги поддръжате чисти.

Какво представляват въздушните филтри на климатика?

Въздушният филтър е устройство за филтриране на частиците от въздуха. Филтрите за климатици се състоят от пореста структура, през която не могат да преминат едри вредни частици. Те не позволяват на опасните замърсители и алергени да се разпространяват във вътрешната среда. Поради тази причина имат подчертано въздействие върху Вашето здраве.

Филтрите за климатици най-често се изработват от фина нишка от фибростъкло, фина хартия или плат, захванати на рамка. 

Някои частици, от които филтърът на климатика може да ви предпази, включват:

  • Полен
  • Мухъл
  • Прах
  • Козина от домашни любимци
  • Мъртва кожа или пърхот
  • Други замърсители на въздуха

Чистотата на въздушните филтри е от съществено значение за хората, особено за тези, които са чувствителни към качеството на въздуха и имат алергии или заболявания като астма. Като цяло тези елементи от климатичната система могат да бъдат полезни за всички, тъй като подобряват качеството на въздуха в помещенията.

Видове въздушни филтри за климатици

С въвеждането на нови технологии, въздушните филтри също се усъвършенстват по отношение на режимите си на работа и формите си. По-долу са изброени някои от най-често използваните видове:

Въздушни филтри от фибростъкло

Може би най-разпространеният тип от всички, тези филтри са предназначени само за еднократна употреба. Нишките или влакната от стъклопласт са разположени върху метална или картонена рамка. След това това фибростъкло служи като бариера за вредните частици.

Този тип филтър е в долната част на спектъра за ефективност, но е популярен вариант сред собствениците на жилища поради ниската цена.

Високоефективни филтри за твърди частици (HEPA)

Филтрите HEPA работят в много малък мащаб и са строго контролирани от нормативни актове. Този тип филтри могат да филтрират 99,97 % от всички въздушни частици с размер 0,3 микрона.

Работният механизъм на HEPA филтъра е малко по-различен от този на другите видове, за да се гарантира ефективното отстраняване на частиците. Макар че това е малко техническа дискусия, стъклените влакна в HEPA филтъра образуват влакнест лабиринт и се улавят или чрез сблъсък с влакна, или чрез пресяване, прихващане или дифузия.

HEPA филтрите са способни да улавят бактерии и тютюневи частици от въздуха. Но високата им цена и необходимостта от професионален изпълнител за инсталиране ги прави подходящи само за хора със специфични нужди, като алергии и заболявания.

Плисе филтри за въздух

Много подобни на филтрите от фибростъкло, плисе филтрите използват полиестер или друг материал от плат за извършване на филтрацията. Обикновено те са много по-способни да спрат потока от прах в помещението.

Полиестерният плат е подреден във формата на хармоника, което им осигурява много по-голяма повърхност от плоските филтри. По-голямата повърхност оказва по-малко съпротивление на въздушния поток и осигурява по-дълъг живот на филтрите.

Въздушни филтри за многократна употреба/измиване

Въздушните филтри, които могат да се мият, са филтри на основата на плат, които могат да се почистват и след това да се използват отново. Това са сравнително достъпни по цена филтри, които са предназначени за употреба с ниска интензивност.

При миенето на въздушните филтри също трябва да се внимава, за да не се повредят. Преди да ги използвате отново, трябва да ги изсушите добре, защото в противен случай по тях лесно могат да се развият плесени и гъбички.

Защо трябва да сменяте въздушните филтри на климатика?

Вече знаем, че въздушните филтри улавят вредните частици и замърсители от въздуха и позволяват на чистия и свеж въздух да се движи в помещението. С течение на времето тези опасни замърсяващи частици могат да се натрупат във филтрите и да намалят общия обем на преминаващия през тях въздух. По-малкото количество въздух, преминаващо през въздушните филтри на климатика, означава, че ще трябва да увеличите настройките на вентилатора, за да постигнете същия ефект, а в някои случаи дори това може да не помогне.

Резултатът е по-висока сметка за енергия в края на месеца и влошена ефективност на климатика. И двете са неща, които не искате! Запушените филтри на климатика могат да доведат до увеличаване на сметките за енергия с 15 % над обичайните.

Друго последствие от запушения въздушен филтър на климатика е повторното навлизане на вредни частици във въздуха. Поради големия брой замърсители, уловени във филтъра, когато климатикът обърне въздушния поток, има голяма вероятност някои замърсители да си проправят път обратно и да доведат до още по-мръсен въздух от преди.

Ето защо е наложително редовно да сменяте или почиствате филтрите на Вашия климатик. Но колко често трябва да сменяте филтъра на климатика?

Колко често трябва да почиствате въздушния си филтър?

Редовното почистване на въздушния филтър е необходимо, но колко често трябва да го почиствате зависи най-вече от начина на употреба. Най-добре е да почиствате въздушните филтри на климатика на всеки две седмици (това е приблизително 200-250 часа употреба) & да ги сменяте на всеки 3-4 месеца. Задължително е да имате нов въздушен филтър преди началото на натоварения летен или зимен сезон.

Съвет от експертите: Можете да се възползвайте се от интелигентен контролер за климатик, за да следите състоянието на въздушния филтър и да бъдете уведомявани точно кога е време да го почистите.

Закупуването на нов филтър за климатик не е крайната мярка. Трябва да следите цикъла на почистване, а също така трябва да го поддържате от време на време, за да постигнете оптимално охлаждане или отопление и по-чиста среда.

Замърсените филтри са основна причина климатиците да не отопляват или охлаждат правилно. Така че ако забележите, че устройството Ви не работи достатъчно ефективно, Ви съветваме първо да проверите състоянието на филтрите.

Запушеният филтър може да увеличи натоварването на вентилаторите на Вашия климатик и да накара системата да работи на високи обороти през цялото време.

Ако филтърът вече е напълно запушен, той не може да улавя повече мръсотия и прах и се превръща в активен източник на замърсители в системата за отопление, вентилация и климатизация (особено при централните/каналните системи). Както беше обсъдено по-рано, мръсните филтри за климатични инсталации карат климатичната инсталация да работи на по-висока мощност. Това може да доведе до допълнителна консумация на енергия и по-високи сметки.

Ето защо е от жизненоважно значение почистването на филтъра на климатика да се извършва редовно. Обикновено за целта е достатъчна визуална проверка. Можете да поднесете филтъра срещу източник на светлина и ако не можете да видите през него, значи е добре да го почистите. В противен случай е необходимо да се извърши подмяна.

На страницата на Fuji Elеctric можете да намерите Вашия нов интелигентен климатик, с който да имате максимален контрол върху климатизацията. Свържете се с нашия екип, ако се нуждаете от професионална консултация.