Вредно ли е да спим на климатик?

Научете дали е вредно за здравето спането на климатик.

 

Климатикът става все по-необходима и желана придобивка в днешно време. Освен, че ни карат да се чувстваме комфортно, дизайнът им става все по-модерен, а характеристиките им все по-добри. Но може би сте се питали, ако спите на работещ климатик, как би Ви се отразило? В тази статия ще намерите отговора на този въпрос, плюс полезни съвети как да използвате климатика си.

 

Как да спим на климатик?

Както в много други случаи, така и в този се оказва валидно правилото "Всичко трябва да бъде с мярка". Но за да знаете как да управлявате климатика си с мярка, трябва да знаете какви са неговите характеристики. Ако не сте сигурни с какви функции разполага климатикът Ви, можете да прочетете в упътването. Там ще научите и за какво и как се използват. При самия монтаж, професионалистите в тази сфера също дават бързи насоки за експлоатацията на техниката.

 

Възможни вреди от климатика по време на сън и как да се предпазите от тях

 

1. Да настинем

Когато заспите, тялото се отпуска и ако сте под студена струя въздух, идващ от климатика, е възможно да настинете. Затова, когато усетите, че се унасяте, най-добре се завийте добре и превключете климатика в нощен режим. Дори да сте будни, добре е да настроите въздушната струя на климатика да не духа към Вас.

 

2. Изсушаване

Някои модели нямат функция за овлажняване и съответно изсушават въздуха в помещението. Как може да се отрази това на Вас? Лигавиците и кожата се изсушават, дишането може да се затрудни. Може да се появи сухота в очите, което също предизвиква дразнене и сърбеж. Сухотата влияе зле и на библиотеката Ви с книги, както и на растенията в стаята.

 

3. Схващания и спазми

Ако студеният въздух е насочен право към Вас за продължително време, може да получите схващания, както и мускулни спазми. За да предотвратите това, сменете посоката на въздушната струя и за по-сигурно може да се облечете с лека връхна дреха, като жилетка, например.

 

4. Алергии

Климатичната система трябва да се поддържа в изправност. Редовно трябва да се чистят филтрите, защото те събират доста прах. Ако не ги почиствате редовно, прахът и микробите, които циркулират в стаята, може предизвикат алергия. Затова е необходимо и да проветрявате помещението от време на време.

 

5. Хронична умора

Провеждани са изследвания, с които се установява, че у хората, които стоят продължително време при работещ климатик, се увеличава риска от хронична умора и дори главоболие. Най-често причината за усещането за умора е липсата на свеж въздух. Затова е добре да проветрявате помещението през няколко часа.

 

Предимства на спането на климатик

Температурата на тялото Ви през деня и през вечерта се променя. Това се нарича циркаден ритъм. Когато заспите, температурата на тялото спада. Най-често тази промяна се усеща лятото, създава се усещане за по-висока температура в стаята. Удобството на климатика е незаменимо, тъй като с него няма да се изпотявате, докато спите и ще имате качествен сън.

 

Каква е оптималната температура?

Подходящата температура за сън е около 22 градуса. Трябва да се има предвид, че няма перфектна температура. Ако живеете с малки деца или с възрастни хора, също трябва да внимавате с градусите в помещението, защото те са по-податливи на настинка.

 

Зададената температура в помещението не трябва да има твърде голяма разлика с тази на околната среда отвън, защото това също причинява стрес на организма Ви. Температурната разлика трябва да бъде между 7 и 10 градуса.

 

Правилна настройка на функциите на климатична инсталация

Независимо от това какъв е сезонът, трябва да настройвате функциите на климатика си възможно най-правилно.

 

Новите модели климатици имат функции за подобряване на въздуха в помещението, елиминиране на бактерии и мухъл, и дори за поддържане на здравословна влажност във Вашата среда. Друга страхотна функция е режим на сън. В този ред на мисли, разглеждайте детайлите и функциите, когато избирате нов климатик.

 

Пазете своето здраве и се наслаждавайте на комфорта на климатика. Разгледайте и моделите на Fuji Electric на страницата ни. За допълнителна информация, не се колебайте да се свържете с нас.