Признаци за запушена дренажна линия и как да я почистите?
Как да извършите почистване на дренажна тръба на климатик?

Една голяма част от потребителите пренебрегват поддръжката на дренажната тръба на климатика си, тъй като смятат, че няма как тя да се запуши - нали все пак оттам преминава само вода. Истината обаче е, че това е един от компонентите, който е подложен на замърсявания и може не само да бъде запушен, но и да причини големи щети на уреда и дома Ви. В тази статия ще отбележим кои са признаците за запушена дренажна тръба и как можете да извършите почистване със собствени средства.

Какво представлява дренажната тръба?
Кондензната дренажна линия на климатика обикновено представлява бяла PVC тръба, която отвежда излишната влага, произвеждана от системата. По време на топлообмена изпарителната серпентина превръща влагата във вода, която се събира в дренажна вана и след това преминава към дренажна тръба.

Докато водата се оттича през тръбата, се събират прах, мръсотия и други замърсявания, които полепват по тръбата. С времето тези натрупвания създават благоприятни условия за развитието мухъл и гъбички, причиняващи запушване. Така се събира допълнително влага, която може да повреди не само уреда Ви, а и дома Ви.

Признаци за запушена дренажна тръба на климатика

1. Натрупване на вода
При запушването на дренажната линия може да забележите натрупване на вода около уреда. Тъй като тази вода не може да се оттича свободно, тя започва да се натрупва в капкообразувателя.

2. Миризма на мухъл
Когато в тръбата се натрупат мухъл и гъбички, ще започне да се появява неприятна миризма. Тя ще става по-остра при включването на уреда. Миризмата не е единственото неприятно нещо, но може да се стигне и до раздразнение на алергични състояния и други здравословни проблеми.

3. Петна от вода и повреди
Възможно е да видите тъмни петна по стената или по пода си. Тези петна са мокри и може да имат миризма на мухъл и влага. Появата на такива признаци вероятно означава, че има изтичане на вода от дренажната тръба. Съветваме Ви да вземете мерки, колкото се може по-скоро и да потърсите професионален техник, тъй като подобни мокри петна могат повредят дома Ви.

4. Климатикът се изключва, преди да достигне зададената температура
Съвременните климатични системи разполагат с механизми, които ги защитават в случай на неизправност. Част от това е и изключването на системата при препълване на дренажната вана. Ако установите, че уредът Ви се изключва, преди да достигне желаната от Вас температура, то е много вероятно дренажната вана да е пълна или да има запушване в линията.

5. Наличие на петна от ръжда
Ако около дренажната линия забележите петна от ръжда е много възможно да имате запушена дренажна тръба. Това означава, че запушването е сериозно и е стигнало до корозия в тръбите.

Как сами да отпушите дренажната тръба на климатика?
Препоръчително е да се обърнете към професионална фирма за поддръжка на климатици, но ако сте решили сами да извършите почистването, следвайте тези стъпки:

  1. Изключете климатика, преди да започнете почистването;
  2. Потърсете мястото, където дренажната линия се свърза с кондензната вана и я извадете от там;
  3. Можете да използвате прахосмукачка, с която да изсмучете замърсяванията и насъбралата се вода. В случай, че във вътрешността на тръбата останат още замърсявания, можете да използвате продълговата четка, за да ги отстраните.
  4. Можете да отстраните неприятната миризма на мухъл и да дезинфекцирате, като използвате бял оцет. В никакъв случай не използвате белина, тъй като тя може да повреди системата, особено ако тя съдържа медни части.

 

Проверявайте състоянието на дренажната тръба поне веднъж месечно, за да предотвратите запушването й. Така ще сте спокойни, че в нея няма да се натрупват мухал и други бактерии и в даден момент да прелее.

Най-доброто, което можете да направите за климатика си е да насрочите час за редовна профилактика преди всеки активен сезон. Тя ще Ви гарантира, че уредът Ви е в изправност и ако е необходимо, ще се извършат на време належащите ремонтни дейности.

За още полезни съвети, свързани с поддръжката и работата на климатичните системи, следете блога ни. На сайта ни можете да разгледате едни от най-добрите климатици на пазара – тези на Fuji Electric, и да намерите информация за дистрибуторите, от които можете да ги закупите. Не се колебайте да се свържете с нашия екип при нужда от консултация.