Научете кои са най-често срещаните причини за неприятната миризма от климатичната система.

Лошата миризма, идваща от Вашата климатична система е нещо много неприятно, но не бива да забравяте, че за всеки необичаен признак има някаква основателна причина. Така че е важно да се опитате да разберете къде точно е проблемът. В тази статия ще разгледаме най-общите причини за появата на необичайна миризма от климатика и какво можете да направите, за да се справите с нея.

Защо климатикът ми мирише толкова лошо?

Зле миришещият климатик може да е резултат както от вътрешни, така и от външни фактори, които влияят на уреда. Дори невинаги да е възможно да достигнете до източника на миризмата веднага, добре да се информирате и да знаете на какво се дължат различните миризми. 

7 причини, които причиняват лоша миризма, идваща от климатика

 1. Прах, мухъл и плесен
  При наличието на висока влажност в климатика е възможно в уреда да започне да се образува мухъл и плесен. Влагата е удобна среда за образуването на такива микроорганизми и за бързото им разпространение. Проверявайте редовно влажността в помещението и в климатика. Ако откриете течове във вътрешността на системата, незабавно ги отстранете. Много често причината за появата на мухъл е задържането на вода в дренажната линия, така че не пропускайте да проверите и този елемент.
  Също така прекалено влажното помещение може да доведе до натрупване на влага във филтрите на климатика и образуването на мухъл и плесен. Затова понякога е добре успоредно с климатика да използвате и влагоуловител.
 2. Замърсени изпарителни серпентини и запушени дренажни тръби
  Понякога миризмата, идваща от климатичната Ви система, може да е наистина непоносима и може да се оприличи на миризмата на крака. Това, което можете да направите в този случай, е да почистите изпарителните намотки и да отпушите дренажните тръби, ако са били запушени.
 3. Пушене на цигари
  Миризмата на никотин не само е много неприятна и задушлива, но може и доста дълго да се задържи в помещението, където е било пушено. Причината за това е, че когато пушите в стаята, в която има климатик, димът на цигарите преминава през филтъра на климатика. Ако усещате застояла миризма на цигари, просто почистете филтъра и не допускайте отново да се пуши в помещението.
 4. Прегряване на частите
  Тази миризма на изгоряла пластмаса или изгорели части обикновено се появява внезапно по време на работата на климатика. Ако случаят е такъв, това, което трябва да направите, е първо да запазите спокойствие. Изключете уреда и проверете дали няма повреда в окабеляването или двигателят не прегрява. Където и да се крие причината за проблема, не пускайте климатика, докато не пристигне професионален техник, който да отстрани неизправността.
 5. Проблеми с канализацията
  Възможно е от климатика Ви да идва миризма на канализация. Обикновено това се дължи или на проблем със сифона, или на спукана тръба, или на задръстен канал. За да се справите с проблема, можете да потърсите помощта на водопроводчик и на техник по климатици.
 6. Миризма на разлагащо се животно
  Това е доста неприятна тема, но истаната е, че не е изключено да Ви се случи от климатика да идва миризма на мърша. Както вероятно се досещате, тук става дума за животно, което е попаднало във въздуховодите или в друга част от системата. Най-добре да потърсите помощта на фирма за борба с вредителите и такава за поддръжка на климатични системи.
 7. Изтичане на фреон
  Най-често миризмата на развалено яйце е знак за изтичане на хладилен агент от климатика. Тъй като това е много опасно за дома и семейството Ви, не се опитвайте да се справите сами с проблема, а незабавно вземете следните вземете мерки: изключете уреда и се свържете с фирма за поддръжка на климатици.

Превенцията на неприятната миризма на климатика

Подобно на всичко в дома Ви, ако не почиствате и ползвате климатика си правилно, е много вероятно в него да се натрупат мръсотия и прах. 

Натрупването на мухъл, мръсотия и други частици е един от най-честите източници на миризми при климатиците. То може да се появи при бобините, в дренажа, въздуховодите или при филтъра. Постоянната поддръжка обаче може да помогне да предотвратите появата на неприятна миризма, която да се разпространява из целия Ви дом.

За да предпазите уреда и дома си от неприятните миризми и повредите, които индикират, се грижете добре за климатичната си система. Това включва редовно почистване на филтрите, дренажната линия и изпарителните бобини и, разбира се, насрочване на редовна професионална профилактика преди всеки активен сезон. Всичко това ще Ви помогне да се насладите на качествена и ефективна климатизация.

Ако все пак имате нужда от нов климатик, разгледайте климатиците на Fuji Electric в нашите каталози. Всички модели са доказано ефективни, като разполагат с голям набор от модерни функции. На сайта ни ще намерите и информация за дистрибуторите, от които можете да закупите желания от Вас модел.