Подходяща климатична система за офис

Какви видове климатици са подходящи за използване в офиса?

 

Климатиците са най-разпространените устройства за климатизация и вентилация в света. Те се използват в жилища, търговски обекти, а също така в малки и големи офиси. Особено в офисите, това се счита за най-удобния начин да се поддържа комфортна среда за работа.

 

Ако в офиса условията не са достатъчно подходящи, служителите няма как да работят ефективно. Но дори за офис помещенията има различни видове климатични системи, измежду които можете да изберете. За да Ви помогнем да изберете най-подходящия вариант за Вашия бизнес, сме подготвили списък с видовете климатици за офис помещения. За всеки вид климатик ще разкажем и за какви условия е удобен за използване.

 

Подходящи климатични системи за офиса

 

1. Мултисплит система - идеален вариант за малък офис

Мултисплит системата е много удобен вариант за малки офиси с по няколко стаи. Като цяло този вариант на климатизация е подходящ за отопляването или охлаждането на различни зони и до 5 помещения едновременно. В същото време можете да регулирате настройките на вътрешните тела, така че те са независими едно от друго.

 

Освен удобен, мултисплит системата е и много енергоспестяващ вариант. Причината за това е, че всички вътрешни тела са свързани с една външно тяло. Не е нужно да се осигурява място за монтаж и на отделни външни тела.

 

Също така винаги можете да добавяте или отстранявате вътрешни тела. Мултисплит системите предлагат гъвкавост и икономичност на енергията.

 

Монтажът на тази климатична система също ще Ви излезе много по-евтин, отколкото монтажът на пет отделни климатика например.

 

Ако някое от вътрешните тела се повреди, останалите ще продължат да функционират. Трябва да имате предвид обаче, че ако външното тяло е в неизправност, цялата система ще е повлияна.

 

Бихме могли да кажем, че сплит системата е най-евтината и най-ефективната система, която е подходяща за малък до среден офис. Важно е да разполагате с достатъчно пространство, където да се инсталира обемното външно тяло.

 

2. Централна климатична система - климатизация на голям офис

Понякога офисите са разположени на няколко етажа. Друг фактор, който може да бъде изискващ, е по-големия брой помещения. В такъв случай мултисплит системата няма да бъде подходяща.

 

За такива офиси е необходимо да се насочите по-скоро към централна климатична система. Тези видове системи се характеризират с голяма мощност, висока енергийна ефективност и гъвкавост при монтажа. Първоначалната инвестиция в такъв тип система е по-висока, но ще Ви спести значително от разходите за електроенергия в дългосрочен план. Тук можете да изберете между чилъри или VRV/VRF система.

 

Чилърите работят с водоохлаждащ агрегат. Те са с външно тяло с големи размери и капацитет с фреонова система, която затопля или охлажда преминаващата през нея вода. Затоплената или охладената вода постъпва през тръби до свързаните в сградата вътрешни тела. Накратко, това са термопомпени системи тип въздух-вода предназначени за промишлени обекти с цел сградна и централна климатизация.

 

Климатичната система VRV или VRF е с променлив поток на фреона. Това е подходящ избор за средни до големи офиси. Те са надеждни и лесни за управление. Можете да разчитате, че ще те ще предоставят подходящо отопление и охлаждане на големите офис пространства.

 

И накрая, тази търговска климатична система може да оползотворява отпадната топлина от сградата, която може да се използва за осигуряване на топлина за отделните помещения във Вашия голям офис. Управлението на системата е много лесно и гъвкаво, тъй като можете бързо да регулирате температурата на отделните помещения в офиса.

 

3. Касетъчна климатична система

Още един много стилен и комфортен вариант за климатизация. Касетъчните климатици могат да се използват за отопление и охлаждане както като отделно устройство, така и като част от мултисплит система.

 

Техният деликатен и красив дизайн ги прави много подходящи за Вашия офис интериор. Вътрешното тяло е във формата на касета, която се монтира на тавана.

 

Ако разполагате с малък офис, това е много добър избор. Ще се насладите на качествена климатизация, равномерно разпределяне на въздушния поток и почти безшумен режим на работа. Дори в офиса да работят около 10 до 15 души, касетъчния климатик ще може да Ви осигури нужния комфорт по всяко време на годината.

 

За да сте сигурни, че ще изберете подходящия вид климатична система, трябва да познавате свойствата и нуждите на Вашия офис. Вземете предвид следното:

● Колко голям е Вашия офис?

● Колко души работят в него?

● Колко помещения имате нужда да отопляване/охлаждате?

● В какъв режим ще използвате климатичната система?

● Има ли много електроника в офиса? Колкото повече устройства работят, толкова повече ще се повишава и температурата в офиса.

 

Ако искате да получите професионална консултация какъв вид климатична система да изберете, можете да се свържете с нас. Нашият екип е на разположения да отговори на Вашите въпроси.