Поддръжка на климатика - какво включва и защо е важна?
Най-важното за профилактиката на климатика.

 

Компонентите на климатика трябва да бъдат редовно проверявани и почиствани/поправяни, за да може системата да функционира ефикасно през годините на експлоатация. Ако пренебрегвате това прекалено дълго време, то потреблението на климатика ще се увеличи, но и не само. В тази статия ще обсъдим защо още е важно да поддържате уреда си и на кои части да обърнете най-голямо внимание.

Защо редовната поддръжка на климатика е важна?
Ето защо е важно да се погрижите за правилната поддръжка на климатика си:

1. По-чист въздух
При редовната профилактика на климатика се отстраняват натрупалите се прах и мръсотия, които затрудняват нормалната работа на уреда. Благодарение на профилактиката можете да се насладите на по-чист и свеж въздух.

2. Удължаване на живота на климатика
Профилактиката ще гарантира подходящата поддръжка на климатика, така че той да работи възможно най-дълго време. По време на нея се установява дали има неизправности в системата, които да се ремонтират. Така можете да предотвратите и по-сериозни повреди и да спестите от скъпи ремонти. 

3. Опазването на околната среда
Ако има наличие на теч на хладилен агент това може да бъде вредно за Вас и за околната среда. Изтичането на хладилен агент причинява парникови газове, които подпомагат глобалното затопляне. По време на профилактиката на климатика, техникът ще провери нивото на фреон и ще ремонтира течовете, ако има такива.

4. По-ниски разходи за електроенергия
Когато поддържате климатика си в добро състояние, той също ще може да работи за Вас възможно най-ефективно. Така ще можете да се възползвате максимално от функциите и качеството на уреда си.

Смятаме, че тези основни причини са достатъчни, за да потвърдим важността на редовната поддръжка на климатика. Следва да споменем и най-важните компоненти, които е добре да бъдат следени и поддържани.

Въздушни филтри
Въздушните филтри, които най-често трябва да бъдат проверявани и почиствани или сменяни. По време на работата на климатика, въздухът преминава през филтрите и прахът и частиците се задържат във филтъра. С времето тези замърсявания покриват все по-голяма част от компонента и започват да възпрепятстват преминаването на въздуха.
Това със сигурност ще се отрази на ефективността на уреда, като ще забележите и повишаване на сметките си за електроенергия. Освен това, когато филтрите са замърсени, мръсотията започва да се разпространява и във вътрешността на уреда и да се натрупва върху изпарителната серпентина.

Обърнете внимание дали вашия уред работи с филтри за многократна употреба или трябва да бъде заменен с нов при всяко замърсяване. Препоръчително е да извършвате почистването поне веднъж на един-два месеца. Ако в жилището Ви живеят повече хора или имате домашни любимци, почистването трябва да е по-често.

Замърсени серпентини
Ако изпарителната серпентина се замърси, това ще намали нейната способност да абсорбира топлината и може да се стигне до нейното замръзване.

Външните кондензаторни намотки са най-податливи на външните замърсявания и могат да бъдат покрити с прах, листа, клечки и други. Проверявайте редовно дали този елемент е замърсен и почиствайте ребрата му. Също така почиствайте около кондензаторното тяло и се уверете, че около него няма растения или други препятствия на поне метър.

Дренажна линия
Дренажната система е друг елемент, който е много вероятно да бъде запушен от мръсотия. Можете да прекарате четка през каналите за оттичане и след това да изплакнете с маркуч вътрешността им. Така ще отстраните излишната влага от уреда и стаята.

 

Подготовка за зимата
Ако през зимата няма да използвате климатика си, най-добре го покрийте с покривало, за да го предпазите от външните атмосферни влияния.

 

Професионална профилактика на климатик
Дори да знаете как да почистите уреда си, това няма как да замени професионалната профилактика. Тя включва и редица други услуги, които изискват технически умения.

Редовната профилактика може да включва следните услуги:

 1. проверка на количеството хладилен агент;
 2. проверка за течове на хладилен агент с помощта на детектор за течове;
 3. допълване на хладилния агент до подходящото ниво;
 4. да провери и уплътни течове от въздуховодите в централните системи;
 5. измерване на въздушния поток през изпарителната серпентина;
 6. проверка на електрическото управление и работата на климатика;
 7. проверка на електрическите клеми;
 8. почистване и затягане на връзките и при необходимост, нанасяне на непроводимо покритие;
 9. смазване на двигателите с масло;
 10. проверка на ремъците за стегнатост и износване;
 11. проверка на точността на термостата.

 

Тъй като може да има разлика при работата на различните фирми, можете да попитате Вашия техник кои услуги се включват в профилактиката на климатика.

Можете да прочетете още полезни статии в нашия блог. Заповядайте на страницата на Fuji Electric, където ще намерите разнообразие от високоефективни интелигентни климатици. Свържете се с екипа ни, ако имате нужда от професионален съвет.