Когато избирате новия си климатик е важно не само дали той ще задоволи нуждите Ви за охлаждане и отопление. Друг фактор, който допринася за Вашия комфорт, е тихият начин на работа на системата.

 

Затова сред многото фактори, които трябва да вземете предвид, е и нивото на шума.

 

В тази статия ще разгледаме кои видове климатични системи са най-тихи, какво определя нивото на шум и какво можете да направите, за да обезшумите климатика си.

 

Кой тип климатик е най-тих и как да го намерите?

На пазара има много голямо разнообразие от климатични системи, но някои се считат за по-тихи от останалите. Имайте предвид, че колкото по-голям е един климатик, толкова по-шумен може да бъде. Освен това, ако устройството не е монтирано правилно, това ще увеличи шума, който се генерира по време на работа.

 

Сплит системите и централните климатици се считат за най-тихите. Тъй като тези видове климатици са проектирани за по-тиха работа, компонентите, генериращи шум, обикновено се разполагат на открито.

 

По време на работата на външното тяло нивото на звука може да достигне 69-72 децибела.

 

Системите, които са по-стари, генерират още по-голям шум. Новите климатици са създадени така, че да са възможно по-тихи.

 

Безканалните минисплит устройства се считат за най-тихите климатични системи.

 

Как се измерват нивата на шума на климатика и какво оказва влияние на звука?

Шумът на климатиците се измерва в децибели (dB). Колкото по-голяма е тази стойност, толкова по-шумно е устройството. Най-тихите климатици обикновено са в диапазона 25 - 40 dB. За да се насладите на тези условия дълго време е важна правилната поддръжка на климатика.

 

Съществуват и функции, чрез които шума на климатика може да се регулира. Една от тези функции е определянето на скоростта на вентилатора. Когато намалите тази скорост, това ще спести от разхода на енергия и ще помогне на системата да работи по-тихо.

 

Друг вариант е да изберете устройство, което да има определена преграда или пространство, покриващо основния компонент, който генерира шум - комресорът. Някои климатици притежават шумоизолиращи вентилаторни перки, което значително намалява звука.

 

Как да направите климатичната си система по-тиха?

 

Правилен монтаж

Първото и основно нещо, което можете да направите, е да се уверите, че монтажът е извършен правилно. Затова оставете монтирането на професионалните техници, които имат опит с климатичните инсталации.

 

Мястото на монтажа е определящо

Местоположението на климатика също е от решаващо значение. Най-добре е външното тяло да бъде поставено далеч от спалнята и зоните, които най-много използвате - особено зоните за почивка и релакс. Колкото по-далеч поставите основния генератор на шума, толкова по-добре.

 

Климатикът трябва да е инсталиран и далеч от тесни коридори и въздуховоди, понеже звукът от устройството ще се отразява в тях. Също така избягвайте в близост до климатика да има гладки повърхности. Трябва да се избягва и монтажа в близост до врати и прозорци.

 

Изолирайте климатика

Можете и да се погрижите системата да бъде звукоизолирана. Един от вариантите е да използвате пяна, която поема излишния шум.

 

Външното тяло може да изолирате с изолационно одеяло или изолационна стена. Тези методи няма да неутрализират шума напълно, но значително ще го намалят. Винаги първо се консултирайте със специалист.

 

Редовна поддръжка на системата

Колкото и тиха климатична система да закупите, ако не я поддържате редовно, тя ще започне да работи по-шумно с времето. Редовната профилактика ще помогне за ефективността на климатичната система и ще удължи живота й.

 

Преди всичко, когато избирате климатик, не пропускайте да проверите нивата на шум, които генерира системата.

 

Посетете страницата ни, където можете да разгледате климатиците на Fuji Electric в нашите каталози. Всички модели са доказано ефективни, като разполагат с голям набор от модерни функции и са с ниско ниво на шум. На сайта ни ще намерите и информация за дистрибуторите, от които можете да закупите желания от Вас модел.