Климатиците ни помагат да поддържаме комфорта в дома си целогодишно. През лятото можем да се насладим на качествено охлаждане и ползотворна почивка в приятна среда. Ако обаче не се грижим за тези устройства, те няма да са толкова ефективни, а също така ще доведат и до по-голям разход на електроенергия.

 

Необходима е поддръжка и почистване на определени части на климатика, в противен случай мръсотията може да попречи на правилното функциониране на климатика. В тази статия ще Ви дадем няколко съвета за поддръжка на Вашата климатична система през лятото.

 

Как да се грижа за климатика си през лятото?

 

Не пропускайте годишната профилактика

Годишната профилактика е основна и необходима процедура, за да можете да извлечете максимума от климатичната си система и тя да Ви служи дълго време. По време на профилактиката ще бъдат проверени всички компоненти. Техниците ще измерят нивото на хладилния агент и ще проверят дали няма нужда от ремонт на някои от елементите.

 

Смяна на въздушния филтър

Смяната на въздушния филтър е много важна процедура, която можете да извършвате сами вкъщи. Ако прекалено много прах и мръсотия се натрупат по филтрите, постепенно тези замърсители ще навлязат и във вътрешността на климатика.

 

Уредът събира въздуха от стаята и го прекарва през системата. Преди отново да бъде издухан в стаята, въздухът преминава през въздушните филтри. Ако не са почистени, бактериите и мръсотията ще бъдат издухани в стаята. Освен това, замърсяването ще затрудни и работата на системата, което от своя страна ще доведе до по-високи сметки за електроенергия.

 

Почистете въздуховодите за връщане на въздуха

Освен че трябва да се грижите за филтрите, необходимо е да почиствате и въздуховодите. Ако капаците са замърсени с прах и мъх, те ще блокират работата на климатичната система. За да почистите тази част от системата, може да използвате прахосмукачка.

 

Проверете изолацията на тръбите

Ако изолацията на климатичната Ви система е повредена, то уредът няма да успее да охлажда помещението достатъчно ефективно. За да избегнете това, може да проверявате периодично изолацията, която покрива тръбите и ако е необходимо да я подмените.

 

Проверете окабеляването си

Не пропускайте редовно да проверявате и окабеляването си. То може да бъде повредено поради износване или прегряване на системата. Винаги изключвайте уреда, преди да извършите проверката. В случай че нямате опит, потърсете професионален техник, който да ги поднови.

 

Почистване на външния компресор

Друг компоненти, които трябва да поддържате чисти са компресора и кондензаторните намотки. Замърсените намотки няма да могат да абсорбират ефективно топлината. За целта може да използвате течаща вода, само внимавайте да не повредите ребрата, тъй като са много деликатни.

 

Почистете мястото около външното тяло от всякакви препятствия като трева, храсти, съчки и други. Дръжте и другите си вещи далеч от външния компресор. Всяко нещо, което може да блокира въздушния поток, ще допринесе за намаляването на ефективността на климатика.

 

Използвайте климатика си разумно

Възползвайте се от всички предимства, които климатикът Ви предлага. Използвайте икономичните режими на работа през нощта или когато не сте в помещението. Така ще имате по-ниски сметки за електроенергия и ще удължите живота на уреда си.

 

Използвайте програмируем термостат и настройвате режимите на работа спрямо нуждите си.

 

Можете да прочетете повече за това как да управлявате климатика си през лятото в статията: Как да пестим от електроенергия при охлаждане с климатик?

 

Ако след прилагането на всички съвети за поддръжка забележите, че климатикът Ви не работи достатъчно ефективно, може би е време да го замените с нов. В случай че е така, разгледайте различните модели климатични системи на Fuji Electric. Те притежават много модерни функции и са енергийно ефективни. Свържете се с екипа ни, ако имате нужда от професионален съвет.