Отоплението на дома е един от най-големите разходи на домакинствата през студените месеци. Поради това все повече потребители започват да се интересуват как разумно да използват енергията за отопление. Има начини да намалим тези разходи с помощта на климатична система.

 

Едно от най-ефективните и енергоспестяващи решения за отопление е инсталирането на климатична система в дома. Това е възможно благодарение на инверторната технология, която използва много по-малко електроенергия, за да поддържа определена температура.

 

Когато се управлява разумно, климатикът може да Ви помогне да намалите разходите за отопление с до 50%. За да постигнете това, трябва да регулирате температурата и да я настроите на оптимално ниво. Освен това е добре да се запознаете с всички функции на устройството, които биха Ви помогнали да спестите от разхода на енергия.

 

Защо инверторните климатичните системи са добър избор за отопление?

Климатичните системи с инверторна технология работят като мощни термопомпи, които могат да отопляват дома с ефективност, която може да достигне до 400%. Това означава, че за всяка единица електроенергия, която системата използва, тя генерира до 4 единици топлина.

 

Друго голямо предимство на съвременните климатични системи е, че те могат да се контролират почти от всяко място. Благодарение на технологиите за дистанционно управление, които вече са вградени в повечето модели, можете да регулирате температурата на дома си, докато сте в офиса, на работа или на път. Това означава, че няма да губите пари за отопление, когато никой не е вкъщи, но все пак можете да се приберете в комфортна и оптимално климатизирана атмосфера.

 

Как да използвате климатичната система, така че да спестите от разходите си за енергия?

 

Изберете подходящ размер на климатика

Изборът на подходящ размер на климатика е от ключово значение за разхода на енергия в последствие.

 

Ако инсталирате твърде голяма климатична система за малък или среден размер стая, тя ще работи по-малко ефективно, защото ще отделя твърде много енергия, за да поддържа желаната температура.

 

От друга страна, ако изберете твърде малка климатична система, тя ще се нуждае от по-малко енергия, но може да бъде недостатъчна за охлаждане или отопление на големи пространства. В такъв случай малката климатична система може да работи постоянно, да изразходва повече енергия и да не успее да поддържа желаната температура.

 

Изберете климатик с висок енергиен клас

Климатиците с висок енергиен клас имат по-висок коефициент на енергийна ефективност (SEER или SCOP), което означава, че те могат да генерират повече топлина за всяка единица консумирана електроенергия. Това води до намаление на разходите за отопление и икономия на енергия.

 

Регулирайте разумно температурата

Не е необходимо системата Ви да работи на максимална температура. Освен че това ще доведе до нейното изтощаване, имайте предвид, че с всеки променен градус, разходът на енергия се увеличава с около 6%. Препоръчителната максимална температура за отопление е 24-25 градуса.

 

Почиствайте редовно филтрите

Прахът и мръсотията по филтрите затруднява циркулацията на въздушния поток. Това води до по-усилена работа на климатичната система, за да постигне зададените градуси. Освен че замърсените филтри водят до по-високи разходи на енергия, те могат да са причина и за по-бързото износване на системата. Също така запушените филтри осигуряват по-мръсен въздух, който циркулира в помещението. Затова почиствайте тези елементи на климатика поне веднъж месечно.

 

Преди и след зимния сезон направете профилактика на климатика

Особено ако смятате да използвате климатика си и в режим охлаждане през лятото, специалистите съветват да се извърши профилактика два пъти в годината - между лятото и зимата.

 

Не изключвайте климатика си

Ако ежедневно използвате климатичната система през зимата, по-енергоспестяващо е да не я изключвате, докато Ви няма, а да я настроите с 5 градуса по-малко. Така, когато се приберете, помещението няма да е студено. Имайте предвид, че климатикът използва много повече енергия, за да загрее, отколкото просто да работи по-дълго време.

 

Климатичните системи Fuji Electric са с висока енергийна ефективност и разполагат с множество удобни функции, които позволяват да регулирате разхода на енергия. В сайта ни можете да разгледате всички предложения на марката и да получите повече информация за тях.