С наближаването на зимата много потребители започват да се интересуват какъв климатик да изберат за отопление на дома си. Отговорът на този въпрос е сбор от много фактори, които е добре да вземете предвид.

 

На пазара за климатични системи се предлага голямо разнообразие от марки и модели и това би могло да Ви затрудни. За да направите правилния избор за домакинството си, можете да ползвате нашите съвети. В тази статия ще разгледаме какво да вземете предвид, когато търсите климатик за отопление.

 

Съвети за избор на климатик за отопление

 

При какви условия ще работи климатикът?

 

Външни условия

Важно е да вземете предвид какви са максималните отрицателни температури, които се достигат в района, в който живеете.

 

Обърнете внимание не само на марката, но и на температурният диапазон, който е посочен в информацията за уреда.

 

В случай че изберете климатик, който не е предназначен да работи при отрицателните температури, които се достигат в района Ви, той ще започне често да преминава в режим Defrost. Това означава, че няма да бъде достатъчно ефективен.

 

Енергийна ефективност

Уверете се, че уредът е достатъчно енергийно ефективен. Tова можете да разберете от показателите за COP, EER, SCOP и SEER, които формират енергийните класове на климатичните системи.

 

Условия на помещението

Освен с външните условия, съобразете избора си и с условията на жилището.

 

Размер и вид на помещението

Климатикът Ви трябва да е достатъчно мощен за капацитета на помещението, в което ще бъде поставен, за да бъде максимално ефективен. Вземете предвид също дали ще използвате климатикът си за спалнята, хола или кухнята, както и на кой етаж се намира жилището.

 

Изолация и изложение

Също така съобразете избора си и с изолацията на жилището. Има ли качествена дограма и какво е разположението на климатизираните помещения? Ако изолацията не е особено добра и изложението е такова, че помещението няма достъп до особено количество слънчева светлина, това означава, че ще имате нужда от по-мощен климатик, който да компенсира топлинните загуби.

 

Условия за монтаж

Най-популярните видове климатични системи за дома са стенните. Но не винаги те са най-подходящите. Ако, например, трябва да намерите система за климатизация за стая със скосен таван, подовите климатици са по-подходящи.

 

Налични функции

Съвременните климатични системи притежават много богат набор от интелигентни функции. Преди да изберете системата, в която да инвестирате, прегледайте информацията за възможните настройки. Ако за Вас е приоритет климатикът да пречиства възможно най-добре въздуха, обърнете внимание с какви филтри е оборудван.

 

Сензор за човешка активност

Това е много удобна функция, която ще Ви помогне да спестите от сметките си за електроенергия. Когато е активирана, системата отчита присъствието на хора в помещението и регулира мощността си спрямо това. При отсъствието Ви, климатикът ще понижи потреблението и така ще работи в икономичен режим.

 

Ниво на шум

Това е една от най-значимите характеристики за комфорта на потребителите. Проверете в описанието на продукта какви са нивата на шум на вътрешното и външното тяло в различните режими на работа. Мерната единица за шума е db (децибел).

 

Възможност за Wi-Fi контрол

Една от най-удобните функции Ви дава възможност да управлявате климатичната система отвсякъде и по всяко време от Вашия смартфон или таблет. Това ще Ви помогне да управлявате климатика си разумно и да спестите от разходите си за електроенергия.

 

Консултирайте се със специалист

Когато избирате подходящия климатик за дома си, добре е да се посъветвате със специалист, който да Ви насочи. Той ще е запознат с най-добрите системи на пазара и ще може да Ви каже какъв тип и размер система да потърсите.

 

В сайта на Fuji Electric ще намерите разнообразие от високоефективни климатици за всяко помещение. Свържете се с екипа ни, ако имате нужда от консултация.