Ако климатикът Ви се повреди, може да се нуждаете от обикновен ремонт, но може и да се наложи да го смените с нов. Ще изброим някои фактори, които може Ви помогнат да вземете правилното решение.

Може би се намирате пред дилема трябва да ремонтирате, или смените климатика си с нов или да направите ремонт на устройството. Това зависи от доста фактори, между които са и възрастта на климатика, неговата енергийна ефективност и доколко той успява да задоволи нуждите на домакинството.

Ако уредът Ви изненадващо се повреди по средата на зимата или лятото, е възможно да направите импулсивно решение и да похарчите излишна сума, за което да съжалявате. В някои случаи може да Ви излезе по-евтино да ремонтирате климатика си, но понякога това може просто да отлага необходимата смяна на уреда. Време ли е да смените климатика си? Ще се опитаме да Ви помогнем да намерите правилния отговор с тази статия. 

Нека първо видим кои признаци показват, че имате съществен проблем с климатика:

 • Чести или високи шумове или вибрации;
 • Повишаване на нивото на влажност в дома Ви;
 • Чести повреди;
 • Значително увеличение на сметките за ток;
 • Изтичане на хладилен агент или вода;
 • Проблеми с термостата;
 • От устройството излиза горещ въздух;
 • Устройството не се изключва или не иска да се включи;
 • Слаб въздушен поток, в резултат на което устройството охлажда/отоплява неравномерно;
 • Миризми на изгоряло или плесен от климатика;
 • В дома Ви се натрупва повече прах поради лошата вентилация на климатика.

Как да решите дали да смените или ремонтирате климатика си?

Новият климатик е сериозна инвестиция, която трябва да бъде внимателно обмислена. Ако старата Ви климатична система вече не е достатъчно ефективна или прекалено често се налага да правите ремонти, може би е по-добре закупите нова.

Ето какво можете да вземете предвид:

 1. Възраст на климатика
  Обикновено продължителността на живот на един климатик може да достигне от 10 до 15 години. Ако се грижите добре за него, този период може дори да се надхвърли.
  Имайте предвид, че често след десетина години употреба, гаранцията на уреда със сигурност ще е изтекла, което ще означава, че всички наложителни ремонти ще Ви струват доста по-скъпо от обикновено. Ако ремонтите са нещо, което започва да се случва твърде често, вероятно в крайна сметка ще похарчите доста, затова е добре да се запитате дали не е по-добре да смените уреда си с нов.
 2. Цената на ремонта
  В някои случаи дори климатикът да е сравнително нов, може да има сериозна повреда, ремонтът за която ще доближи половината от стойността на уреда. Освен това, след наистина значителен ремонт, не се знае дали климатикът ще бъде толкова ефективен, колкото преди повредата. Много е важно и дали ще попаднете на добри специалисти по климатична техника.
 3. Въздействие върху околната среда
  При по-старите климатици се използва стар фреон. Тъй като се доказа, че той е вреден за околната среда, той вече не се произвежда и запасите му са доста по-скъпи, отколкото на по-новите и екологични варианти, като R-32. Taка че ако искате да оставяте по-малък отпечатък върху околната среда и да спестите средства, а климатикът Ви използва вече забранения за производство стар фреон, може да се замислите за подмяната на уреда си.
 4. Разходите за енергия
  Дори да поддържате добре стария си климатик, понякога не всичко зависи от Вас и уредът просто не е достатъчно ефективен. Ако забележите, че разходите Ви за електроенергия са прекалено високи, замислете се дали това не се дължи на високото потребление от климатичната система. Новите модели, които излизат на пазара, разполагат с най-модерните технологии, които ще Ви помогнат да спестите от месечните си сметки за ток. Още повече, че тези уреди са все по-достъпни с времето.
  Друга причина за високите сметки за ток може да е неправилният размер на климатика. Ако той е прекалено голям или малък, няма как да се възползвате максимално от ефективността на уреда си.
 5. Колко дълго планирате да живеете в дома си
  Дори да планирате да отдадете жилището си под наем или да го продадете и да не ползвате повече климатика си, помислете, че ако състоянието на устройството не е добро, цената, която сте обявили, автоматично ще падне. Ето защо е добре да инвестирате в нова и ефективна климатична система и така да продадете или отдадете имота си на по-изгодна цена.
 6. Естетически съображения
  Ако възнамерявате изцяло да ремонтирате дома си и да му придадете по-модерен и свеж вид, защо да не подновите и оборудването си? Обикновено смяната на климатика е свързана с демонтаж, събиране на мръсотия, почистване и след това поставянето на новия уред. Може ремонтът да е перфектното време за тази дейност.
  По-новите климатици са с елегантен дизайн и разполагат с повече функции, на които можете да се насладите и да оползотворите.
  Това са съществени причини, които си струва да обмислите, за да вземете правилното решение дали да смените или просто да ремонтирате климатичната си система.
  Ако решите, че имате нужда от нов климатик, не пропускайте да разгледате моделите на сайта ни. Ще намерите полезна информация за всеки модел на Fuji Electric и ще научите как можете да поръчате избрания от Вас модел. Не се колебайте да се свържете с екипа ни за консултация.