Кои са най-често срещаните повреди при климатиците и как да ги отстраните?

Дори да сте си закупили най-модерния и ефективен климатик, няма гаранция, че той ще Ви служи безпроблемно 10 години. Като цяло това предимно зависи от поддръжката, редовната профилактика и разумното използване, но има и случаи, които са непредвидими. Добре е да сте запознати с различните вероятни повреди, които могат да настъпят, както и какво можете да направите в отделните случаи.

Най-често срещаните проблеми с климатиците и как да ги отстраним

 1. Електрически проблеми с климатика
  Както всички електрически уреди, климатикът се захранва с ток, за да може да постигне ефективно охлаждане или отопление на помещението. И както при други уреди, така и при него, може да настъпят различни електрически проблеми, сред които са проблеми с окабеляването, предпазителя и прекъсвача. Тези повреди в най-честите случаи се поправят с помощта на ел. техник.
 2. Климатикът има повреден сензор
  Възможно е термостатът или сензорът за отчитане на температурата да не работи правилно. Това е пряко свързано с работата на климатика. Можете да проверите дали сензорът работи ефективно, като измерите температурата, където се намира. Ако видите, че има разлика между показанията на термометъра и сензора, потърсете професионалист, който да поправи проблема.
 3. Климатикът има запушена дренажна линия
  Този проблем може да се задълбочи с времето. Запушената дренажна линия може да доведе до изтичане на вода във вътрешното тяло, натрупване на мухъл и неефективна работа на климатика. Ако забележите изтичане на вода от климатика, миризма на плесен или високи сметки за електроенергия, проверете състоянието на дренажната линия и в случай, че е запушена, я почистете.
 4. Климатикът не се включва
  Възможно е уредът да не се включва след няколко пъти натискане на стартовия бутон на контролера. Също така има вероятност и изобщо да не се включи. Какво можете да направите? Следвайте следните стъпки за проверка в този ред: проверете дали устройството е включено правилно, проверете дали предпазителят не е изгорял, проверете окабеляването. Ако се затруднявате, свържете се с ел. техник, който да провери окабеляването на уреда.
 5. Климатикът не охлажда/отоплява достатъчно 
  Може да има доста причини за този проблем, но най-често става дума за неефективност поради натрупване на замърсявания и прах по вътрешните компоненти на климатика. Мръсните намотки и филтър възпрепятстват въздушния поток и това започва да проличава и по сметките за електроенергия. В някои случаи става дума и за повреден термостат. Ако след като почистите частите на климатика си, той все още не охлажда или отоплява достатъчно, потърсете професионална помощ.
 6. От климатика тече вода
  Този проблем е често срещан в случаите, когато климатикът не е инсталиран правилно или кондезаторният канал е запушен. Не бива да подценявате изтичането на вода от системата, тъй като това може да съсипе както уреда, така и стените на дома Ви. Още щом забележите проблема в начален етап, вземете мерки. Ако климатикът не е монтиран правилно, това е добре да бъде коригирано от експерт, който да гарантира, че проблемът е поправен и уредът няма да бъде повреден при ремонта. Каналът за отвеждане на водата също е добре да бъде почистен по химичен път от професионалист.
 7. Климатикът е необичайно шумен
  Всички климатици издават шум, когато работят, особено по-старите. Но тук става дума за силните и натрапчиви шумове, които са индикация, че нещо не е наред с уреда Ви. Причините за шумовете може да са различни – от замърсяване на компонентите до попадане на отломки във въздуховодите или разхлабени части. Можете да почистите системата, но ако шумът продължава, потърсете професионален техник.
 8. Климатикът се включва и изключва многократно
  Действително, ако системата не се почиства достатъчно често и качествено, това може да доведе до редица проблеми, които пряко засягат работата на климатика. Ако уредът се включва и изключва на произволни интервали, това означава, че има проблем със захранването, който е много вероятно да се разреши, като почистите добре частите и филтрите. В случай, че това не проработи, свържете се със специалист по климатична техника, който да извърши химическо почистване.

Редовна поддръжка на климатика

Повечето от тези проблеми се дължат на три неща: неправилен монтаж, неправилно обслужване на климатика или небрежност при поддръжката му. 

До голяма степен можете да избегнете най-честите проблеми, като се погрижите за правилния монтаж и поддръжка с помощта на реномирана компания за обслужване на климатици. Междувременно можете и сами да извършвате някои процедури, като редовно почистване на филтрите и дренажната линия. Следете работата на уреда си и в случай, че не знаете как да постъпите в различните ситуации, винаги имайте подръка номер на доказана компания за поддръжка на климатици. Отстраняването на по-сложни проблеми без адекватно техническо познание може да съсипе Вашия климатик, така че е добре да не експериментирате, ако не сте сигурни какво правите.

Надяваме се тази статия да Ви е помогнала да разпознавате едни от основните проблеми с климатиците. На нашия сайт можете да научите повече за едни от най-качествените климатици на пазара – Fuji Electric и да намерите информация за дистрибуторите, от които можете да ги закупите. Свържете се с нас, ако имате нужда от професионална насока.