Как да удължите живота на Вашата климатична система?

Ако климатичната Ви система е добре поддържана, тя ще работи за Вас дълго време. От друга страна, ако прескачате графиците за поддръжка, средният живот на климатичната инсталация може значително да намалее и да се наложи ранна подмяна.

Климатиците могат да издържат 10-15 години в зависимост от различни фактори. Подмяната, разбира се, ще натежи на портфейла Ви. Затова е най-добре да се грижите добре за устройството си и да го използвате максимално дълго.

С напредването на възрастта на оборудването ще забележите намаляване на ефективността на Вашия климатик, ако не се грижите добре за него. Това ще доведе до постепенно покачване на сметките Ви за ток. Освен това е вероятно да похарчите повече за спешни ремонти.

8 начина, чрез които можете да удължите средния живот на климатика

1. Уверете се, че климатикът е правилно инсталиран

Може би в момента на инсталирането на климатика не се замисляте, но това може да окаже значително влияние върху продължителността на живота му. Изключително важно е да наемете квалифициран техник за тази задача.

Той може да Ви таксува по-скъпо, но със сигурност ще се увери, че всички компоненти са правилно поставени. Това оставя по-малко място за непредвидени повреди, като увеличава продължителността на живота на Вашия климатик.

2. Редовна поддръжка

Както при всяка механика, редовната поддръжка на климатичната система е най-добрият начин да се предотврати сериозна и скъпоструваща повреда. Тя трябва да бъде проверявана, почиствана и настройвана всяка година. Най-добре е да насрочите обслужването на климатика си през пролетта и есента, преди активните сезони - така системата Ви ще бъде оптимизирана за ефективност в първия ден, в който се нуждаете от нея. Ако бъде открит сериозен проблем, ще можете да се справите с него, преди да е дошло времето за смяна на устройството.

Техническата профилактика обикновено включва внимателна проверка на всички компоненти на климатика, почистване на вътрешните механизми, почистване на кондензната вана, доливане на хладилен агент и обстоен преглед на външното тяло за замърсявания и повреди.

3. Проверка на външното тяло

Външното тяло е много важна част от Вашата климатична система. В периоди на по-тежки метеорологични условия, в устройството могат да се заседнат различни отломки и камъни. При работа, тези отломки могат да попречат на вентилатора и да доведат до евентуални повреди или течове в тръбите. Ето защо е добра практика след буря, особено преди началото на сезона на активна климатизация, да се проверява визуално устройството за видими повреди.

Освен това следете за храсти или плевели, които евентуално могат да растат около външното тяло. Устройството трябва да издухва нагорещения въздух и ако изходните отвори са блокирани, това ще доведе до намаляване на ефективността на системата.

Добре е също така да наблюдавате дали няма да възникнат евентуални течове на хладилен агент или вода от външното тяло. Те могат да означават, че вътре в самото устройство се случва нещо много по-сериозно.

Външното тяло често може да бъде пренебрегвано, тъй като е извън полезрението. Това може да доведе до ниска ефективност и в крайна сметка да намали средния живот на климатика.

4. Смяна на въздушните филтри

Почистването или подмяната на въздушните филтри винаги е част от редовната поддръжка на климатика. Добре е да се запознаете с тази лесна процедура и да я извършвате сами. Обикновено филтрите трябва да бъдат почиствани някъде в диапазона между всеки две седмици до три месеца, но това може да варира в зависимост от вида на филтъра и условията на работа.

Замърсеният въздушен филтър води до „задушаване“ на Вашия климатик. Това кара устройството да работи по-усилено, като намалява средния живот на системата.

Интелигентният контролер или термостат може да следи състоянието на Вашия климатик и да Ви уведоми, когато е време да почистите въздушния филтър.

Почистването може да се извърши по няколко начина. Най-разпространеният е да продухате въздушния филтър с въздух или да използвате прахосмукачка. Повечето филтри могат да се измият и с разтвор на сапунена вода. Изплакнете го обилно и го оставете да изсъхне и филтърът е отново готов за работа.

5. Намалете натоварването на климатика, като използвате други уреди

Климатикът е основният уред за поддържане на прохладата в дома Ви, но не е единственият. Използването на климатика може да бъде оптимизирано, като включите и други домакински уреди, като например вентилатор за таван. Това ще помогне за по-добрата циркулация на въздуха, като в същото време може да настроите климатичната си система на по-ниска мощност. Това намалява натоварването на Вашия уред и увеличава средния му живот, а също така спомага за намаляване на сметките за енергия.

Използването на отразяващи фолиа за прозорци, плътни завеси за блокиране на топлината и други уреди, като например интелигентни щори, също може значително да помогне за намаляване на натоварването на Вашия климатик. Тези мерки повишават ефективността на охлаждане, помагат да спестите пари и да поддържате климатичната система в отлично състояние за по-дълго време!

6. Използвайте автоматичния режим на вашия климатик

Почти всички климатици в наши дни имат настройка "автоматичен режим". В рамките на тази настройка, вентилаторът на климатика работи само според изискванията, а не работи с постоянна скорост, независимо от текущата температура. Вентилатор, който е на "висока" настройка, ще работи на максимална мощност, дори ако е достигната желаната температура. Това може да доведе до разточително използване на вентилатора и климатика, което води не само до ненужно натоварване на системата, но и до по-високи сметки за енергия.

Вентилатор, работещ на висока скорост, също така ще натрупва прах и мръсотия по-бързо, отколкото вентилатор, който работи на автоматична настройка. Липсата на редовна поддръжка и почистване на филтрите може да доведе до по-ниска ефективност. Благодарение на интелигентните контролери за климатици, които се предлагат в наши дни, използването на вентилатора може лесно да се регулира в зависимост от Вашите изисквания. Тези устройства ще помогнат за намаляване на натоварването, като в крайна сметка ще увеличат средния живот на Вашия климатик

7. Направете охлаждането си интелигентно

Съвременната епоха е свързана с интелигентни технологии и на пазара има множество възможности и начини да направите климатика си интелигентен.

Интелигентните контролери за климатици могат да оборудват Вашия климатик с допълнителни функции - можете да наблюдавате, управлявате и контролирате климатика си с помощта на смартфона си, независимо къде се намирате, стига да имате Wi-Fi. Освен това, в зависимост от производителя и модела, интелигентните контролери за климатици могат да бъдат снабдени с допълнителни функции, като например седмично планиране или управление на базата на местоположението, както и много други.

Но основните функции, които ще Ви помогнат да поддържате оптимално използването на Вашия климатик, са контролът на температурата и влажността.

8. Подобрете изолацията на дома си

За да може климатикът да работи ефективно, изолацията играе важна роля. Изолацията не позволява да загубите част от климатизирания въздух от дома Ви. Ето защо по време на поддръжката е добре да проверите и дали изолацията на не се нуждае от обновяване.

Всички разгледани практики не изискват да харчите много пари и почти всички могат да бъдат извършени от Вас у дома. Климатичните системи имат средна продължителност на живота около 10-15 години. Но без правилна грижа периодът може да намалее драстично.

Ако все пак е време да замените климатика си с нов, заповядайте на страницата на Fuji Electric, където ще намерите разнообразие от високоефективни интелигнентни климатици. Свържете се с екипа ни, ако имате нужда от професионален съвет.