Съвети за избор на климатик

Как да изберете подходящия климатик за нуждите Ви?

 

Без значение дали търсите климатик за новия си дом или сте решили да смените стария си климатик с нов, изборът Ви на уред трябва да е внимателно обмислен. Това е инвестиция, на която ще разчитате години наред. Знаем, че за много потребители е трудно да решат точно каква климатична система да изберат. Вариантите са много, а все пак идеята да изберат най-подходящата за техните нужди.

 

Ако това важи и за Вас и все още не сте избрали Вашата климатична система, Ви предлагаме да прочете съветите, които сме подготвили. За да бъдете доволни от покупката си, важно е да се информирате предварително.

 

Полезни съвети за избор на климатична система

 

1. Вземете предвид помещението

Най-напред трябва да сте избрали точно в коя стая или в какъв офис ще бъде климатика. Трябва да се съобразите с площта на помещението, което ще отоплявате или охлаждате, защото от това ще зависи колко мощен климатик ще Ви трябва.

 

2. Размер на климатика

Правилният размер климатик е от особено значение за добрата климатизация и разхода на електроенергия. Капацитетът на климатиците се измерва в kW - киловат. За кубичен метър от помещението са необходими 0,05 kW за охлаждане и 0,06 kW за комфортно отопление. Така сами може да пресметнете колко квадратни метра е помещението и колко мощен да бъде климатикът.

 

На какво още да обърнете внимание в помещението:

● Вид на помещението

● Височина на тавана

● Наличие на външна и вътрешна изолация

● Вид на дограмата на прозорците

● Големината на прозорците

● Изложение на помещението

● Предназначение на помещението

● Какви електрически уреди, отдаващи топлина са налични?

 

3. Избор на тип климатик

Най-вероятно не сте се замисляли колко много видове климатици има, преди да сте започнали да търсите да си закупите. Понякога човек трудно може да се ориентира кой точно тип и модел е най-подходящ за него. Винаги може да се консултирате със специалисти в тази сфера, за да Ви помогнат с избора.

 

Тук ще изброим типовете климатици и в какви случаи да изберете конкретния тип:

 

● Мултисплит системи

Този тип се препоръчва, когато искате да охлаждате или отоплявате няколко помещения. Едно от предимствата е, че има само едно външно тяло. Енергийната ефективност е висока, а нивата на шум са ниски. Недостатък е, че ако се появи проблем с външното тяло, няма да може да използвате вътрешните тела, докато не отстраните проблема.

 

● Инверторни климатици

Това са едни от най-предпочитаните климатици, тъй като мощността се контролира автоматично. След като достигне зададената температура, климатикът ще я поддържа, но ще използва по-малка мощност. Така нивата на шум са по-малки, а икономията на енергия ще е по-голяма.

 

● Хиперинверторни климатици

Тези климатици имат висока енергийна ефективност. Те са едни от най-добрите видове климатици. Цената им е по-висока, но определено инвестицията си заслужава. Те притежават всички предимства на инверторите, плюс допълителни функции, по-голяма надеждност и ефективност на работа.

 

● Подов климатик

Този тип климатици са подходящи за монтаж близо до пода. Функционални са, като не заемат много място и са безшумни. Отличен избор, който ще Ви донесе много добра климатизация на помещението.

 

● Конвенционален климатик

Този вариант е икономичен за първоначална инвестиция, но и не и в дългосрочен план. Работи в режим включване и изключване. Когато пуснете такъв тип климатик да работи, той достига зададената температура и след това се изключва. Това ще окаже сериозно влияние върху сметките Ви.

 

● Таванни климатици

Таванните климатици се препоръчват, когато нямате възможност за монтаж на стената. Предимството им е, че няма да заемат място в помещението Ви и имат равномерно разпределяне на въздушната струя.

 

● Касетъчен климатик

Касетъчните климатици също се монтират на тавана. Те също биха спестили място от интериора Ви и имат стилни и модерни панели. Ако изберете такъв тип климатик, ще имате истинско бижу на тавана.

 

● Канален климатик

Този тип климатик е предназначен за скрит монтаж. Предимно се използва в административни сгради и търговски центрове.

 

● Колонен климатик

Колонните климатици са подходящи за по-големи помещения като спортни зали, офиси и ресторанти. Практични са и могат да се монтират където Ви е удобно. Осигуряват равномерно разпределение на въздуха и са доста мощни.

 

● Мобилен климатик

Мобилният климатик има само вътрешно тяло, но няма външно. Предимство е, че не изисква монтаж, компактен е и може да се премества от една стая в друга. Недостатък е, че е доста по-шумен и не толкова ефективен, колкото другите видове климатици.

 

4. Качествен монтаж

Който и тип климатик да изберете, като изключим мобилния, е изключително важно как ще бъде извършен монтажа. Съветваме Ви да изберете утвърдена фирма за климатични системи, които предлагат и професионален монтаж.

 

Ако климатикът не се монтира правилно, това може да доведе до повреда във Вашия уред, разход на енергия и допълнителни разходи за Вас.

 

Трябва да имате удобен контакт до мястото, където ще бъде климатикът, за да не се разпъва кабела и впоследствие да Ви пречи.

 

Изберете висок енергиен клас климатик и ще останете доволни от качеството и резултата. Високата енергийна ефективност е за предпочитане, така ще допринeсете и за опазването на околната среда.

 

Ако имате нужда от допълнително информация относно видовете климатици, не се колебайте да се свържете с нас. На страницата ни можете да разгледате най-добрите модели на Fuji Electric и информация за дистрибуторите ни.