През лятото и през зимата има различни препоръчителни настройки за климатика Ви. От правилното използване на системата зависи и колко ефективна ще бъде тя, колко време ще може да я ползвате и какъв ще бъде разходът на електроенергия.

 

В тази статия ще разгледаме каква е правилната настройка на климатика през зимата и защо това е от съществено значение.

 

Защо е важно на колко градуса ще настроите климатика си?

 

Не е достатъчно просто да изберете климатик с висок енергиен клас и много удобни функции. Необходимо е да знаете и как да постигнете най-добрите условия, без значение дали използвате климатик у дома или в офиса. Всъщност, ако не настройвате климатичната система правилно, това оказва влияние в няколко ключови области.

 

Здраве

Разбира се, условията, в които живеем, оказват влияние на нашето здраве. Особено условията в затворените помещения, в които прекарваме повече време.

 

Ако климатикът Ви е настроен на твърде ниска температура през зимата, то организмът Ви може да стане по-податлив на настинка и астма.

 

Ако средата, в която живеете, е прекалено влажна, това благоприятства появата и разпространението на гъбички, плесени и прахови акари.

 

Прекалено ниската или висока температура може да възпрепятства и качествения сън. За да се събудите свежи и отпочинали на сутринта, определянето на правилната настройка на климатика е от решаващо значение.

 

Комфорт

Освен на здравето ни, неподходящата температура ще повлияе и на начина, по който се чувстваме.

 

Ако стаята е прекалено студена, е възможно да започнете да се храните повече. Дори може да преяждате. Това е реакция на организма при по-ниска температура.

 

Също така, поради ниските температури, може мускулите Ви да се схващат и да се чувствате отпаднали.

 

Особено ако работите от вкъщи или използвате климатик в офиса си, неподходящата температура може да повлияе и на Вашата работоспособност.

 

Разход на енергия

Ако искате да управлявате климатика си икономично, добре е да знаете какви са подходящите настройки. Например, по възможност използвайте режим Eco или нощен режим, когато спите или не сте в помещението.

 

На каква температура да настроите климатика си през зимата?

За различните хора най-подходящата температура може да е различна. Различни са и подходящите настройки през различните части на денонощието.

 

През деня средната подходяща температура е между 22 и 25-26. Уверете се, че дома Ви е добре изолиран и размерът на климатикът е правилният за помещението. Ако всичко това е налице, то би трябвало да се чувствате комфортно.

 

Каква е подходящата температура за климатика през зимата през нощта?

 

Средната комфортна температура за повечето възрастни по време на сън е около 19ºC, а за малки деца и бебета - около 20-22ºC. Имайте предвид, че завивките също помагат за повишаването на температурата.

 

Въпреки всичко бихме искали да отбележим, че за различните хора, разликата с 2-3ºC може да е в пъти по-комфортна. Затова Ви съветваме да се консултирате с останалите членове от домакинството и да решите при какви настройки на климатика се чувствате най-добре.

 

За да се насладите на комфортни условия и ефективна климатизация, ние Ви съветваме да поддържате климатикът си и да следите неговата работа. Редовно сменяйте въздушните филтри, проверявайте за течове и запушвания на дренажната линия. Така ще си осигурите и нисък разход на енергия през най-натоварените месеци от годината.

 

За още полезни статии следете нашия блог. В сайта на Fuji Electric ще намерите разнообразие от високоефективни климатици за всяко помещение. Свържете се с екипа ни, ако имате нужда от професионален съвет и повече информация относно предлаганите модели.