Когато температурите станат много ниски или високи, може комфортът в спалнята да е постижим само с климатик. През лятото, например, е вероятно горещите температури да се задържат до късно през нощта. Също така нивата на влажност може да са прекалено високи. Ако нямате подходяща климатична система, тези условия може да са причина за нарушаването на съня Ви.

 

В тази статия ще разгледаме всичко важно за климатиците за спалня. Това включва подходящото място за монтаж в стаята и кои видове климатици са най-подходящи за тези помещения.

 

Къде да монтирате климатик в спалнята?

Климатикът не трябва да духа директно върху леглото. Стратегическо място за монтаж на климатик е от лявата или дясната страна на леглото.

 

Ето и няколко други критерия за поставяне на климатик в спалнята:

 

Климатикът трябва да е далеч от източници на топлина

Източниците на топлина ще повлияят на показанията на термостата на климатика. Затова избягвайте да монтирате устройството на място с пряка слънчева светлина. В противен случай, при нагряване на климатика, той ще отчете, че в стаята е по-топло, отколкото е в действителност.

 

Климатикът трябва да е далеч от други уреди и електроника

Електронните уреди също произвеждат топлина, особено по-старите. Също така тези уреди могат да се повредят, ако се намокрят. Поради една или друга причина може да започне да капе вода от климатика. Затова не е препоръчително да го монтирате над електроуреди.

 

Инсталирайте климатика така, че въздушният поток да е свободен

Уверете се, че около климатика ви има достатъчно свободно пространство и нищо не възпрепятства въздушния поток. Това ще осигури нормалната работа на системата.

 

Ако пред климатика Ви има някакъв предмет, това може да доведе до образуването на конденз. Така не само системата, но и останалите предмети може да се повредят.

 

Монтирайте климатика на подходяща височина

За да може въздушният поток да се разпространява по подходящ начин, обърнете внимание и на височината на монтажа. Например, за повечето хора е подходящо въздухът да се издухва на височина 1-1,5 метра от пода.

 

Обикновено при стенните климатици въздухът се издухва в посока надолу. Така че за сплит климатик подходящата височина за монтаж е 2-2,5 метра от нивото на пода.

 

Най-доброто място за монтаж е централното

Ако климатикът е разположен на централно място, това ще помогне за доброто разпределение на въздушния поток в цялото помещение. Въпреки всичко е важно каква е стаята. Ако тя е с правоъгълна форма, централното местоположение е най-доброто. Ако обаче мебелите Ви са в друга част на стаята, може да се съобразите с тях.

 

Кой е най-добрият тип климатик за спалня?

 

Климатици за стенен монтаж

Това е най-добрият избор за средни и малки спални. Стенните климатици са достатъчно мощни, ефективни и тихи за този вид помещения. Също така можете да изберете от много елегантни модели, които да се впишат в хармоничната атмосфера на спалнята.

 

Единственият недостатък на стенните климатици е това, че трябва да съобразите наличието на вътрешно и външно тяло. За монтирането ще е необходимо да се пробият дупки и външното тяло да не е близо до спалнята, тъй като генерира шум.

 

Подови климатици за спални

Тези климатици се монтират ниско на стената. Те са по-скъпи от традиционните стенни климатици, но са предпочитан избор за много потребители, тъй като не са толкова видими.

 

Това е много чест избор за спални в преустроени тавански помещения, тъй като могат да се монтират на стената под наклонения таван.

 

Канални климатици за спални

Това е най-скъпият вариант, но със сигурност е най-естетически издържан. Модерните новопостроени сгради често разполагат с такава система. Въздуховодите и вътрешното тяло са скрити в тавана, така че се вижда само малка и ненатрапчива решетка.

 

Тези системи е най-добре да се инсталират в началото на ново строителство, тъй като се изисква специално пространство за въздуховодите.

 

Предлагат се различни канални климатици, които са подходящи за различни форми и размери на помещенията.

 

В сайта на Fuji Electric ще намерите разнообразие от високоефективни климатици за всяко помещение. Свържете се с екипа ни, ако имате нужда от професионален съвет.