Съветите, които ще Ви дадем, ще Ви помогнат да намалите сметките си за ток през летния сезон и да се радвате на качествена климатизация.

Ако използвате климатика си през лятото неразумно, в края на месеца може да получите изненадващо висока сметка за ток. За щастие, Вие можете да повлияете положително на разходите за електроенергия на климатика си, като следвате няколко стъпки, които ще споделим в тази статия. Възможно е да се наслаждавате на прохладна температура в дома си и същевременно да спестявате. Ето как:

10 стъпки, с които да спестите от сметките си за климатизация

 1. Спрете загубата на охладен въздух
  Замислете се за изолацията на дома си. Ако той не е особено нов или последният ремонт при поставянето на дограмата е бил извършен некачествено, е много вероятно да губите голяма част от охладения въздух през различни места. Зле уплътнените врати и прозорци, лошо изолираният таван и други налични пукнатини са основните места, през които студеният въздух може да се просмуква навън. По този начин температурата в дома Ви ще остане по-висока и климатикът Ви ще работи повече, за да постигне зададените градуси.
  Как можете да проверите дали има изтичане на охладен въздух от дома Ви? Можете да приложите един лесен метод – просто обходете с ръка около вратите и прозорците. Уплътнете всички места, където усетите течение на въздух. Също така можете да потърсите и професионална помощ, за да сте сигурни, че изолацията е извършена както трябва и не сте пропуснали някое място, от което губите от климатизацията на дома си.
 2. Модернизирайте климатика си
  Климатичната техника не спира да се развива с цел да отговори максимално на потребителските нужди. Ако все още не сте се снабдили с интелигентен термостат, може би сега е времето за това.
  Тези интелигентни термостати могат да Ви помогнат да имате по-голям контрол над климатичната си система от разстояние. Задайте желаните от Вас настройки чрез мобилно приложение, инсталирано на Вашия смартфон. Така ще можете да оптимизирате работата на климатика и да предотвратите излишните часове работа на високи обороти, за които плащате в края на месеца.
 3. Термостатът трябва да е инсталиран на правилната стена
  Може би не сте предполагали, но мястото, на което е поставен термостатът, е от решаващо значение за ефективната работа на климатика. Уверете се, че устройството не е инсталирано на пряка слънчева светлина, до прозорец или до домакински електроуреди. Причината това да не се препоръчва е, че всички тези фактори влияят върху температурата, която се отчита, а както знаем, от температурата, която се отчита от термостата, зависи и как ще работи климатичната система.
 4. Затворете щорите
  Особено през горещите обедни часове, слънчевите лъчи могат да нагорещят термостата и дома Ви. Ето защо е добре да използвате плътни щори или завеси и да ги спускате през тези най-горещи часове от деня. Така ще помогнете на работата на климатика, тъй като много по-бързо ще бъде достигната желаната температура и няма да губите от охладения климатизиран въздух.
 5. Използване на таванен или настолен вентилатор
  Голяма част от потребителите смятат, че ако намалят градусите на климатика си, помещението ще се охлади по-бързо. Нека развенчаем този мит и да Ви кажем, че това не е вярно.
  Това, което можете да направите за по-бързото охлаждане, е да използвате допълнителни средства. Такова средство например е таванен или настолен вентилатор, който ще помогне да постигнете по-бързо прохладни условия и ще подпомогне на работата на климатика.
 6. Настройте термостата на висока температура
  Регулирането на температурата е един от най-добрите начини да спестите от разходите си за електроенергия. Когато сте в дома си, използвайте климатика на възможно най-високата температура, при която се чувствате комфортно. Ако разполагате с интелигентен термостат, можете да настроите уреда на по-високи градуси, докато Ви няма, и да ги намалите, непосредствено преди да се приберете.
 7. Насрочете обслужването на климатичната си система
  Грижата за климатичната Ви система не е свързана само със щаденето й. Важно е преди всеки активен сезон да се извършва редовна профилактика, която да включва цялостно почистване и проверка на различните компоненти. Така ще сте сигурни, че климатикът Ви работи по най-ефективния начин.
 8. Редовно сменяйте/почиствайте въздушните филтри на климатика
  Всеки знае, че въздушните филтри на климатика трябва да бъдат редовно почиствани и сменяни. Не всички, обаче, знаят защо това е толкова важно. Замърсените филтри възпрепятстват нормалното протичане на въздушния поток и по-този начин уредът работи повече. Ето защо трябва на около 2-3 седмици да почиствате тези елементи.
 9. Не използвайте домакинските уреди по време на горещите часове
  Съдомиялната машина, готварската печка, сушилнята са уреди, които генерират голямо количество топлина. Ако ги използвате през обедните часове, несъмнено в дома Ви градусите ще се повишат и климатикът Ви ще трябва да компенсира за тази топлина.
  Съветваме Ви да използвате тези домакински уреди през по-прохладните часове, рано сутрин или вечер. Не забравяйте и че разликата между дневната и нощната тарифа на електроенергията е почти двойна.

 10. Актуализирайте системата си, ако е необходимо
  Ако ползвате климатика си повече от 10 години или често се налага да го ремонтирате, има голяма вероятност той да не е особено ефективен, Ако забележите, че от известно време сметките Ви за ток са доста по-високи отколкото обикновено, може би е добре да се замислите дали не е време да смените климатика си с нов.
  Лятното време може да бъде екстремно и да продължи няколко месеца. Модернизирането на оборудването в дома Ви е чудесен начин да намалите годишните си сметки за енергия.
  На сайта ни можете да разгледате моделите климатици на Fuji Electric, които да закупите от местен дистрибутор. Свържете се с нас, ако имате въпроси относно климатичните системи от изложените каталози.