Пролетта все още не е дошла и сега е перфектният момент, за да направите профилактика на климатика. Това ще осигури икономичната му работа през лятото и ще елиминира появяването на лоши миризми при работата му в режим охлаждане.

Профилактиката на климатика трябва да се извърши от оторизиран екип, който е запознат добре с устройството на вашия климатик и да знае как да го сервизира правилно. За целта трябва да намерите добър сервиз, който разполага с модерна апаратура, с която лесно и бързо ще сервизира климатика Ви.

Разбира се, до определена степен, Вие също можете да се грижите за чистотата на вашата климатична система. При работа, всеки климатик засмуква въздуха в помещението, затопля/охлажда го и го издухва обратно. Засмуквания въздух минава през топлообменника. За да е максимално ефективен климатика, през топлообменника трябва да преминава определено количество въздух. С времето филтрите, които покриват топлообменника натрупват прах. Това е неизбежно и трябва да се взима под внимание, защото прекомерното количество натрупан прах по филтрите може да доведе до сериозни поражения за климатика. При постоянна работа на климатика, филтрите трябва да се почистват поне два пъти месечно.

Известен факт е, че петдесет на сто от изгорелите компресори дефектират, поради замърсени топлообменници. Затова чистете филтрите на климатика редовно и се доверявайте на оторизирани сервизи, когато се нуждаете от цялостна профилактика!